Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 01/12/2014

Nedēļa prokuratūrā 24.novembris - 30.novembris

1) Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Tiesās izskatāmo krimināllietu nodaļas virsprokurors sakarā ar Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē 2015.gadā, piedalījās Informācijas apmaiņas un datu aizsardzības darba grupas sēdē saistībā ar Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi, ko veic kompetentās iestādes, lai novērstu, izmeklētu, atklātu noziedzīgus nodarījumus, sauktu pie atbildības par tiem vai izpildītu kriminālsodus, un par šādu datu brīvu apriti izstrādi.  

 

2) Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Tiesās izskatāmo krimināllietu nodaļas prokurore piedalījās apelācijas tiesas sēdē, kur atcēla Rīgas apgabaltiesas spriedumu krimināllietā, ar kuru apsūdzētais tika atzīts par nevainīgu un attaisnots viņam celtajā apsūdzībā. Saskaņā ar lēmumu par personas saukšanu pie kriminālatbildības, apsūdzētā persona veica dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā ar mazgadīgo, lietojot vardarbību, draudus un izmantojot cietušās bezpalīdzības stāvokli. Stājās dzimumsakaros ar mazgadīgo, lietojot vardarbību un izmantojot cietušās bezpalīdzības stāvokli (izvarošanu). Tāpat apsūdzētā persona izdarīja netiklas darbības ar mazgadīgo. Rīgas apgabaltiesas spriedumu pārsūdzēja Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore. Apsūdzētais tika atzīts par vainīgu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, kas paredzēti Krimināllikuma 159.panta trešajā daļā, 160.panta trešajā daļā, 162.panta otrajā daļā. Galīgais sods pēc noziedzīgu nodarījumu kopības noteikts – brīvības atņemšana uz 8 gadiem un 6 mēnešiem ar policijas kontroli uz 2 gadiem.

  

3) Vidzemes tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā apsūdzēts vīrietis par izvairīšanos no nodokļu maksājumu nomaksas, tādā veidā nodarot valstij zaudējumus lielā apmērā. Saskaņā ar lēmumu par personas saukšanas pie kriminālatbildības, apsūdzētais, kas ir atbildīgā persona kādā no Latvijas uzņēmumiem,  izdarīja apzinātas darbības un uzrādīja nepatiesu informāciju VID iesniegtajās PVN deklarācijās un pielikumos par 2011.gada septembri, oktobri un novembri. Apsūdzētā persona uzrādīja ar PVN apliekamos darījumus, kas netika izmantoti saimnieciskās darbības nodrošināšanai, samazināja budžetā iemaksājamo nodokli, tādā veidā izvairoties no PVN maksājumu nomaksas valsts budžetā par kopējo summu 44215,83 EUR apmērā.

Apsūdzētā persona saukta pie kriminālatbildības noziedzīgā nodarījumā, kas paredzēts Krimināllikuma 218.panta otrajā daļā.

 

4) Vidzemes tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā apsūdzēts vīrietis par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu sievietei, kas bīstams dzīvībai. Saskaņā ar lēmumu par personas saukšanu pie kriminālatbildības, apsūdzētais vīrietis mēģinājis žņaugt kādu sievieti. Sieviete viņu atgrūdusi, pēc kā turpinot uzsākto vardarbību viņš  ar virtuves nazi divas reizes tīši iedūra sievietei krūšu kurvja mugurējā virsmā. No iegūtajiem miesas bojājumiem sieviete nokrita zemē un lūdza izsaukt medicīnisko palīdzību, ko apsūdzētais vīrietis ignorēja, kā arī cietušajai neļāva no sava mobilā telefona izsaukt palīdzību, tādā veidā liedzot viņai saņemt nepieciešamo medicīnisko palīdzību. Pēc tā, vīrietis atstāja sadurto sievieti savās mājās bez palīdzības.

Ar savu rīcību apsūdzētā persona izdarīja Krimināllikuma 125.panta pirmajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu.

 

5) Ogres rajona prokuratūras prokurors tiesai nosūtījis krimināllietu personas apsūdzībā par to, ka apsūdzētais izdarīja savas personas identitātes slēpšanu nolūkā izvairīties no administratīvās atbildības, par to, ka apsūdzētais ieguva viltotu Bulgārijas Republikas transportlīdzekļa vadītāja apliecību, kurā bija ievietota viņa fotogrāfija un šo dokumentu uzrādīja policijas darbiniekam, par to, ka apsūdzētais būdams persona, kurai nav transportlīdzekļa vadītāja tiesību (transportlīdzekļa vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā ir atņemtas) vadīja transportlīdzekli atrodoties alkohola ietekmē un alkohola pārbaudes laikā konstatēja alkohola ietekmi- 2,61% (pēc pieļaujamās kļūdas atrēķināšanas), kā arī par to, ka apsūdzētais izdarīja kukuļdošanas mēģinājumu, lai izvairītos no administratīvā pārkāpuma protokola sastādīšanas par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā, Apsūdzētais piedāvāja ceļu policijas inspektoram kukuli 340 eiro, par to, lai nesastāda administratīvā pārkāpuma protokolu.

 

6) Liepājas prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu, kurā par neatļautu narkotisko vielu iegādāšanos un glabāšanu realizācijas nolūkā apsūdzēta māte ar savu dēlu.

 

7) Statistikas rādītāji no 24.novembra līdz 30.novembrim

Atpakaļ