Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 03/11/2014

Prokuratūra tiesai nodod krimināllietu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu vairāk nekā EUR 18 000 apmērā

Šā gada oktobrī Vidzemes tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā apsūdzēti trīs vīrieši par organizētā grupā izdarītu krāpšanu kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, apsūdzētie, mantkārīgu motīvu vadīti, izmantoja kopumā 28 cilvēku uzticību, kuri dažādu sludinājumu portālos ievietoja sludinājumu ar mērķi saņemt kredītu. Apsūdzētie cietušajiem zvanīja un piedāvāja noformēt, un izsniegt kredītu, kā arī lūdza viņiem atvērt dažādās bankās norēķinu kontus un ieskaitīt tur minimālu naudas summu. Cilvēki, būdami maldināti un uzticoties apsūdzētajām personām, nodeva savu Internetbankas lietotāja vārdu un paroli, kā arī kodus, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot maksāšanas līdzekli. Pēc šīm darbībām, apsūdzētie, izmantojot nelikumīgi iegūtos personu datus, kā arī Internetbankas lietotāja numuru, paroli un kodus, elektroniski reģistrējās 15 dažādās ātro kredītu sniedzēju iestādēs un kopumā 85 reizes pieprasīja kredītus. Iestādes, būdamas maldinātas par aizdevumu pieprasītāja identitāti, pamatojoties uz apsūdzēto personu ar viltu sastādīto aizdevuma pieprasījumu, izmaksāja dažāda lieluma kredītus. Tādējādi kopumā tika izkrāpti vairāk nekā EUR 18 685.

Izkrāptās naudas summas apsūdzētie pārskaitīja uz viņu rīcībā esošajiem banku kontiem, kur savā starpā sadalīja un izmantoja savām personiskajām vajadzībām.

Divas apsūdzētās personas pie kriminālatbildības sauktas pēc Krimināllikuma 177.panta trešās daļas, 193-1. panta trešās daļas, 193.panta ceturtās daļas, 195.panta trešās daļas un 241.panta otrās daļas, savukārt viena persona pie kriminālatbildības saukta pēc Krimināllikuma 177.panta trešās daļas, 193-1. panta trešās daļas, 193.panta ceturtās daļas un 195.panta trešās daļas.

Lieta nodota Cēsu rajona tiesai.

 

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ