Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 18/12/2015

Prokuratūra Preiļu rajona tiesai nodod krimināllietu par vēlētāju kavēšanu brīvi realizēt vēlēšanu tiesības 12. Saeimas vēlēšanās

2015. gada 18. decembrī Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors Preiļu rajona tiesai nodevis krimināllietu, kurā apsūdzētas divas personas par apzinātu vēlētāju kavēšanu brīvi realizēt tiesības vēlēt 12. Saeimas deputātus, lietojot uzpirkšanu.

Saskaņā ar lēmumiem par personas saukšanu pie kriminālatbildības, pirms oficiālās 12. Saeimas vēlēšanu dienas abas apsūdzētās personas pēc vienas apsūdzētās personas piedāvājuma nolūkā panākt, ka daļa balsstiesīgo personu savas tiesības vēlēt deputātus nerealizē brīvi, bet gan balso par viena apsūdzētā norādītu kandidātu sarakstu apmaiņā pret mantisku labumu vienojās, ka otra apsūdzētā persona atradīs cilvēkus, kuri par naudas atlīdzību vai dzeramo spirtu būtu ar mieru nobalsot pērnā gada 4. oktobrī Latvijas Republikas 12. Saeimas vēlēšanās par konkrētu partiju un izdarīt atzīmi "+" pretī konkrēta kandidāta uzvārdam.

Otra apsūdzētā persona pērnā gada septembra – oktobra sākumā pierunāja un saņēma četru personu piekrišanu par mantisku atlīdzību – 10 eiro apmērā – nobalsot par minētās partijas sarakstu. 2014. gada 4. oktobrī otra apsūdzētā persona šīs četras personas nogādāja uz vēlēšanu iecirkni.

Kad minētās personas atgriezās no vēlēšanu iecirkņa, tās pirmajam apsūdzētajam uzrādīja atlikušos balsošanas biļetenus. Pēc tam abas apsūdzētās personas aizbrauca un pusstundas laikā atveda uz kādu autobusa pieturu viena litra tilpuma pudeli ar neatšķaidītu spirtu, kuru pirmā apsūdzētā persona nodeva otrai apsūdzētajai personai, kura to vēlāk sadalīja starp divām personām, kuras bija nobalsojušas par norādīto sarakstu.

Bez tam pirmā apsūdzētā persona savā darba vietā uzglabāja 22,750 litrus alkoholiskā dzēriena etilspirta, izdarot alkoholisko dzērienu nelikumīgu uzglabāšanu lielā apmērā.

Pirmā apsūdzētā persona pie kriminālatbildības tiek saukta pēc Krimināllikuma 90. panta otrās daļas, kā arī 221. panta trešās daļas. Savukārt otrā apsūdzētā persona pie kriminālatbildības saukta Krimināllikuma 90. panta otrajā daļā paredzētā noziedzīga nodarījuma izdarīšanā.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Kristīne Sutugina

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Kristine.Sutugina@lrp.gov.lv

Atpakaļ