Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 21/12/2016

Par vairāku personu nelikumīgu pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai un vardarbības pielietošanu pret dienesta suni, varas pārstāvjiem mēģinot viņu aizturēt, tiesa nosaka brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem

2016. gada decembra pirmajā pusē Alūksnes rajona tiesa kādu Krievijas Federācijas pilsoni atzina par vainīgu par personu grupā veiktu tīšu nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu un 10 Vjetnamas Sociālistiskās Republikas pilsoņu pārvietošanu pāri Krievijas Federācijas un Latvijas Republikas robežai, apzinātā vairāku personu nodrošināšanā ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā.

Alūksnes rajona prokuratūra norāda, ka tiesa vīrieti atzina par vainīgu arī par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, kura sastāvs paredzēts Krimināllikuma 270. panta pirmajā daļā.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu, 2016. gada 1. septembrī Valsts robežsargi kopā ar dienesta suni veica pēdu dzīšanu robežpārkāpējiem. Minētie Vjetnamas Sociālistiskās Republikas pilsoņi tika aizturēti, taču Krievijas Federācijas pilsonis kā pavadošā persona, kura ieveda Latvijas Republikas teritorijā iepriekš minētās personas, nereaģēja uz Valsts robežsardzes prasībām apstāties. Apsūdzētais metās bēgt Krievijas Federācijas virzienā. Valsts robežsargs ar savu dienesta ieroci izdarīja četrus brīdinājuma šāvienus, bet arī tas apsūdzēto neapturēja. Varas pārstāvis vērsās pēc palīdzības, informējot kolēģus pa mobilo telefonu.

Tālāko personas vajāšanu turpināja divi citi Valsts robežsargi ar suni. Apsūdzēto apsauca Valsts robežsardzes inspektore, taču apsūdzētais, nogrūda viņu zemē, pielietojot vardarbību, pretojās viņas likumīgajām prasībām. Kolēģei palīgā steidzās dienesta suns un Valsts robežsardzes inspektors. Suns tuvojās robežpārkāpējam, savukārt apsūdzētais paņēma koka zaru un ar to vairākas reizes tīši iesita sunim pa muguru. Suns atkāpās. Robežsargs, redzot, ka apsūdzētais nepakļaujas ne robežsargu likumīgajām prasībām, ne sunim un līdz Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas robežai palikuši 300 metri, pēc atkārtotiem brīdinājumiem par to, ka tiks pielietots šaujamierocis, piecas reizes izšāva brīdinājuma šāvienus, bet robežpārkāpējs turpināja bēgšanu, tad valsts varas pārstāvis raidīja sesto šāvienu, mērķētu pārkāpēja kājā.

Tādējādi tika apturēts pārkāpējs un viņa pretošanās robežsargu likumīgajām prasībām.

Alūksnes rajona tiesa, nosakot vīrietim sodu, kā apsūdzētā atbildību mīkstinošu apstākli atzina to, ka Krievijas Federācijas pilsonis vaļsirdīgi atzinās un nožēloja izdarīto. Tiesa vīrieti sodīja ar divu gadu un sešu mēnešu brīvības atņemšanu, nosakot papildsodu – izraidīšanu no Latvijas Republikas, piemērojot ieceļošanas aizliegumu uz pieciem gadiem.

 

Kristīne Sutugina

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Kristine.Sutugina@lrp.gov.lv

Atpakaļ