Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 15/01/2016

Pie kriminālatbildības sauktas divas personas par vīrieša tīšas prettiesiskas nonāvēšanas mēģinājumu personu grupā

Pērnā gada decembra beigās Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu par vīrieša tīšas prettiesiskas nonāvēšanas (slepkavība) pastiprinošos apstākļos, tas ir, personu grupā, mēģinājumu.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, pērnā gada 26. janvārī kādā dzīvoklī trīs vīriešu starpā, kopīgas alkoholisko dzērienu lietošanas laikā, izcēlās konflikts.

Viena persona, pret kuru kriminālprocess ir izdalīts atsevišķā lietvedībā, sāka žņaugt cietušo vīrieti. Savukārt apsūdzētā persona cietušajam izdarīja vairākus sitienus pa seju. Pārtraucot vīrieti žņaugt, persona, pret kuru kriminālprocess ir izdalīts atsevišķā lietvedībā, sāka sist cietušo ar kājām pa galvu un visu ķermeni. Apsūdzētā persona, vērojot sitienu izdarīšanu, ierosināja noslepkavot cietušo vīrieti, izmetot viņu ārā pa logu. Persona, pret kuru kriminālprocess ir izdalīts atsevišķā lietvedībā, šim piedāvājumam piekrita. Abas minētās personas, darbojoties saskaņoti personu grupā, minēto vīrieti izmeta pa logu. Taču viņu nolūks, vērsts uz cietušā noslepkavošanu, netika realizēts līdz galam no viņu gribas neatkarīgu iemeslu dēļ, jo cietušais vīrietis izdzīvoja.

Abas personas izdzīvojušo vīrieti ieveda atpakaļ dzīvoklī. Apsūdzētā persona aizgāja gulēt, bet otra persona turpināja savas noziedzīgās darbības. Kad cietušais bija zaudējis samaņu, persona, pret kuru kriminālprocess ir izdalīts atsevišķā lietvedībā, ne mazāk kā trīs reizes iesita cietušajam ar kāju pa seju, paņēma konservu nazi, izdarot ar to ne mazāk kā 13 sitienus vēdera un krūškurvja apvidū. Šī persona cietušo vīrieti vēlējās noslīcināt mājas tuvumā esošajā ezerā. Izvilcis cietušo ārā pie kāpņutelpas durvīm, persona, pret kuru kriminālprocess ir izdalīts atsevišķā lietvedībā, turpināja ar kājām izdarīt vairākus sitienus pa cietušā ķermeni. Šīs personas darbības pārtrauca mājas iedzīvotājs, un cietušajam tika sniegta kvalificēta medicīniska palīdzība.

Cietušajam vīrietim konstatētie miesas bojājumi pēc sava rakstura pieskaitāmi smagiem miesas bojājumiem, kas bīstami cietušā dzīvībai.

Ar savām noziedzīgajām darbībām apsūdzētā persona izdarīja noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma 15. panta ceturtajā daļā un 117. panta 10. punktā.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesai.

2016. gada 14. janvārī krimināllieta attiecībā pret personu, pret kuru kriminālprocess ir izdalīts atsevišķā lietvedībā, arī nosūtīta augstāk norādītajai tiesai.

Šī persona saukta pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 15. panta ceturtās daļas un 117. panta 10. punkta.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Kristīne Sutugina

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Kristine.Sutugina@lrp.gov.lv

Atpakaļ