Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 13/10/2016

Prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu par izvairīšanos no nodokļa nomaksas lielā apmērā

Šā gada 7.oktobrī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā apsūdzētas deviņas personas par organizētā grupā veiktu izvairīšanos no nodokļa nomaksas lielā apmērā, vienlaicīgi lūdzot lemt jautājumu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu juridiskajai personai.
Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētie, darbodamies saskaņoti organizētā grupā, 2009. un 2010.gada laikā, nodrošināja uzņēmuma izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa nomaksas par kopējo summu 178 442,60 EUR.
Lai realizētu savu mērķi, apsūdzētie izveidoja organizētu personu grupu, kuras dalībnieki reģistrēja un kontrolēja fiktīvus uzņēmumus, noformēja faktiski nenotikušus darījumus starp organizētas grupas kontrolē esošiem fiktīviem uzņēmumiem un organizētās grupas klientu – reālu saimniecisko darbību veicošu uzņēmumu, nodrošināja faktiski nenotikušu darījumu iegrāmatošanu un deklarēšanu Valsts ieņēmumu dienestā, kā arī organizēja finanšu līdzekļu plūsmu par faktiski nenotikušiem darījumiem, lai tādējādi reālu saimniecisko darbību veicošais uzņēmums prettiesiski iegūtu tiesības atskaitīt kā priekšnodokli to pievienotās vērtības nodokļa daļu, kas bija iemaksājama valsts budžetā.
Minētās personas sauktas pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 218. panta trešās daļas.
Lieta nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Una Rēķe

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044586, 27008423
e-pasts: Una.Reke@lrp.gov.lv

Atpakaļ