Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 11/02/2016

Prokuratūra tiesai nodod krimināllietu, kurā apvienoti 109 kriminālprocesi par viltotu Latvijas latu izgatavošanu un izplatīšanu

2016. gada 1. februārī Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā apsūdzēts kāds vīrietis par to, ka viņš izgatavoja viltotas Latvijas Republikā apgrozībā esošas monētas nolūkā tās izplatīt, kā arī atbalstīja šāda viltojuma izplatīšanu.

Savukārt minētā vīrieša dzīvesbiedre saukta pie kriminālatbildības par to, ka viņa atbalstīja viltotu monētu izgatavošanu nolūkā tās izplatīt, kā arī izplatīja šādus viltojumus.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, laika periodā no 2012. gada janvāra līdz tā paša gada oktobra sākumam apsūdzētais izgatavoja ne mazāk kā 56 viltotas monētas, kas pēc ārējām pazīmēm atbilda Latvijas Republikā apgrozībā esošajām Latvijas Bankas viena lata nominālvērtības monētām un ne mazāk kā 598 monētas, kas pēc ārējām pazīmēm atbilda Latvijas Republikā apgrozībā esošajām Latvijas Bankas 50 santīmu nominālvērtības monētām.

Viltotas monētas vīrietis izgatavoja mājamatnieciskā veidā no alvas-svina-antimona sakausējuma, tās izlejot ģipša liešanas formās, vēlāk katru viltoto monētu apstrādājot ar vīli.

Savukārt apsūdzētā sieviete tajā pašā laika posmā izplatīja no tām ne mazāk kā 53 viltotas viena lata monētas un ne mazāk kā 593 viltotas 50 santīmu monētas.

Ar minētajām monētām tika veikta samaksa par veiktajiem pirkumiem un saņemtajiem pakalpojumiem Rīgas mikrorajonu teritorijā esošajās tirdzniecības vietās, kā arī citās sabiedriskās vietās.

Viltotās monētas nonāca apgrozībā Bauskā, Cēsīs, Jelgavā, Jūrmalā, Jēkabpilī, Madonā, Pļaviņās, Rīgā, Smiltenē, Tukumā un citās Latvijas Republikas pilsētās.

Ar savu rīcību apsūdzētās personas izdarīja noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma 192. panta pirmajā daļā.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā. 

 

Kristīne Sutugina

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Kristine.Sutugina@lrp.gov.lv

Atpakaļ