Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 06/01/2016

Prokuratūra tiesai nodod krimināllietu, kurā Valsts policijas darbinieks apsūdzēts dienesta pilnvaru pārsniegšanā, veicot tīšu vardarbību

2015. gada 15. decembrī Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu, kurā uzrādīta apsūdzība Valsts policijas darbiniekam par to, ka viņš, būdams valsts amatpersona, izdarīja tīšas darbības, kas acīmredzami pārsniedz valsts amatpersonai ar likumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas un šīs darbības ir saistītas ar vardarbību.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētais, pildot savus dienesta pienākumus pērnā gada 15. martā saņēma izsaukumu uz kādu naktsklubu, kurā bija noticis konflikts. Ierodoties izsaukuma vietā, apsūdzētais devās kluba virzienā, kad pie viņa pieskrēja kāda sieviete, lai paskaidrotu policijas izsaukuma iemeslu. Šī sieviete bija manāmā alkohola reibumā. Valsts policijas darbinieks, bez tiesiska pamata un pretēji amata pienākumiem, pielietoja fizisku spēku pret minēto sievieti un iesita viņai ar dūri pa seju, kā arī satvēra viņu kakla rajonā un stipri sažņaudza.

Līdzās esošā cita sieviete, redzot, ka apsūdzētais pielieto fizisku spēku pret minēto sievieti, policijas darbiniekam aizrādīja viņa rīcības prettiesiskumu. Apsūdzētais vārdiski rupji aizskāra šo sievieti, pielietojot pret viņu arī fizisku vardarbību – tīši iesita viņai ar plaukstu pa seju.

Savukārt, kad par minēto situāciju iebilda kāds netālu esošais vīrietis, kurš pirms tam izsauca policiju, viņš kopā ar pirmo cietušo sievieti tika aizturēts.

Abas cietušās personas nogādāja kādā Valsts policijas iecirknī. Tajā apsūdzētais turpināja pielietot nepamatotu fizisku spēku pret abām aizturētajām personām.

Aizturētajai sievietei tika nodarīti miesas bojājumi, kas pēc sava rakstura pieskaitāmi maznozīmīgiem miesas bojājumiem, savukārt cietušajam vīrietim nodarīti vidēja smaguma miesas bojājumi. Tāpat apsūdzētā tīšu, prettiesisku darbību rezultātā otrai sievietei tika nodarītas fiziskas sāpes.

Par cietušām šajā kriminālprocesā atzītas divas personas.

Apsūdzētais pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 317. panta otrās daļas.

Krimināllieta nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesai.

                                                                                                                                          

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Kristīne Sutugina

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Kristine.Sutugina@lrp.gov.lv

Atpakaļ