Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 24/10/2016

Tiesa krimināllietā par autortiesību pārkāpšanu, ar kuru nodarīts materiālais zaudējums 91 256 eiro apmērā, apstiprinājusi prokurora noslēgto vienošanos par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai

2016. gada 19. oktobrī Rīgas rajona tiesa krimināllietā par autortiesību pārkāpšanu, ar kuru to subjektiem nodarīts zaudējums 91 256 eiro apmērā, apstiprinājusi Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurora noslēgto vienošanos par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai, nospriežot metālapstrādes uzņēmumam piespriest naudas piedziņu 22 Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā jeb 8140 eiro apmērā.

Tāpat tiesa apstiprinājusi vienošanās protokolu, saskaņā ar kuru apsūdzētā persona - minētā uzņēmuma valdes loceklis, atzina savu vainu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā pēc Krimināllikuma 148. panta trešās daļas. Minētās personas apzinātas rīcības rezultātā šā gada 14. janvārī deviņās datorsistēmās elektroniskā veidā tika uzglabātas un izmantotas uzņēmuma saimnieciskās darbības veikšanā sešpadsmit datorprogrammas bez autortiesību subjekta piekrišanas un licences. Tādā veidā ar minētās personas darbībām, pārkāpjot autortiesības un radot to subjektiem kopējo materiālo zaudējumu 91 256 eiro apmērā, nodarīts zaudējums lielā apmērā.

Minētās personas amata pienākumos ietilpa likumīgu datorprogrammu iegādes un izmantošanas kontrole, datorsistēmu un datorprogrammu darba kārtības nodrošināšana, inženieru un palīgu, kas izmanto datorsistēmas ar datorprogrammām, uzraudzība un darba organizēšana.

Rīgas rajona tiesa, apstiprinot minēto vienošanās protokolu, apsūdzētajai personai piemēroja piespiedu darbu uz 200 stundām, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos uz vienu gadu, aizliedzot norādītajā uzņēmumā pildīt minētos amata pienākumus. Tāpat tiesa uzņēmuma valdes loceklim piemēroja probācijas uzraudzību uz vienu gadu.

Piebilstams, ka autortiesību subjektu pieteiktās kompensācijas juridiskās personas pārstāvji ir atlīdzinājuši, ar cietušajiem noslēdzot izlīgumu.

 

 

Kristīne Sutugina

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Kristine.Sutugina@lrp.gov.lv

Atpakaļ