Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 14/09/2017

Par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, tiesa soda ar reālu brīvības atņemšanu

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa, izskatīdama krimināllietu, kurā par izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa nomaksas apsūdzēts kāds vīrietis, nodarot valstij zaudējumus lielā apmērā, nosprieda sodīt viņu ar piespiedu darbu uz 270 stundām.

Ņemot vērā tiesas nolēmumu, Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras virsprokurors par pirmās instances tiesas spriedumu, daļā par apsūdzētajam noteikto sodu iesniedza apelācijas protestu.

Saskaņā ar lēmumu par personas saukšanu pie kriminālatbildības, apsūdzētais vīrietis, būdams kādas kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētājs, organizējot un veicot finansiāli-saimniecisko darbību kapitālsabiedrības vārdā, laika posmā no 2012.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 31.decembrim nepamatoti iekļāva viņa pārstāvētās kapitālsabiedrības pievienotās vērtības nodokļa deklarācijās un to pielikumos dokumentu par nenotikušajiem darījumus datus, nepareizi aprēķināja valsts budžetā maksājamo nodokli un likumā noteiktā termiņā neiemaksāja valsts budžetā pareizi aprēķinātās pievienotās vērtības nodokļa summas. Tādējādi apsūdzētais izvairījās no pievienotās vērtības nodokļa nomaksas, kas izpaudusies kā ar pievienotās vērtības nodokli apliekamā objekta nelikumīga samazināšana, kā rezultātā Latvijas Republikai tika nodarīti zaudējumi 25593.99 EUR apmērā.

Apelācijas instances tiesa nosprieda apmierināt virsprokurora iesniegto protestu, atcelt pirmās instances tiesas spriedumu daļā par sodu un noteikt apsūdzētajam šādu sodu - brīvības atņemšana uz četriem mēnešiem, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz diviem gadiem.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ