Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 18/07/2017

Prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu par teju 124 tūkstošu eiro izkrāpšanu, deklarējot nepamatoti izveidotas PVN pārmaksas

2017. gada jūnija beigās Bauskas rajona prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu, kurā kāda uzņēmuma valdes loceklis saukts pie kriminālatbildības par trīs noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kas paredzēti Krimināllikuma 177. panta pirmajā daļā, trīs noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kas noteikts Krimināllikuma 177. panta trešajā daļā un viena noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, kas paredzēts Krimināllikuma 15. panta ceturtajā daļā un Krimināllikuma 177. panta trešajā daļā.

Bez tam apsūdzētais apsūdzēts par Krimināllikuma 195. panta trešajā daļā un Krimināllikuma 195. panta pirmajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu.

Kriminālprocesā savāktie pierādījumi norāda uz to, ka kāda uzņēmuma valdes loceklis, izmantojot uzņēmumu, izkrāpa no valsts budžeta naudu kopsummā 123 176,70 eiro apmērā, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam (turpmāk tekstā – VID) uzņēmuma pievienotās vērtības nodokļu (turpmāk tekstā - PVN) deklarācijas, tajās vairākos gadījumos krāpšanas nolūkos nepamatoti deklarēja palielinātu darījumu vērtību par pasažieru autobusu iegādi no apsūdzētā radiniekiem piederošiem uzņēmumiem. Tādējādi apsūdzētais, būdams valdes loceklis, ar viltu ieguva uzņēmuma tiesības uz PVN pārmaksas atmaksām.

Apsūdzētais noziedzīgās darbības veica 2013. gadā: jūnijā, augustā, novembrī, 2014. gadā: februārī, martā, maijā.

Turklāt vienā gadījumā uzņēmuma valdes loceklis 2014. gada jūlijā iesniedza uzņēmuma PVN deklarāciju, kurā nepamatoti deklarēja palielinātus darījumus ar viņa ģimenes loceklim piederošu uzņēmumu, ar viltu iegūstot šī uzņēmuma tiesības uz PVN pārmaksas atmaksu. Tādējādi, apsūdzētais, mēģināja izkrāpt no valsts budžeta PVN lielā apmērā.

Tomēr no apsūdzētā neatkarīgu iemeslu dēļ, saskaņā ar VID lēmumu, ģimenes loceklim piederošajam uzņēmumam nepamatoti izveidotā PVN pārmaksa netika apstiprināta un izmaksāta. Apsūdzētā mēģinājums izkrāpt no valsts budžeta 69 930,00 eiro neizdevās.

Piebilstams, ka apsūdzētais arī izdarīja noziedzīgi iegūto finanšu līdzekļu legalizēšanu un noziedzīgi iegūto finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, savstarpēji saistītu uzņēmumu starpā, mainot naudas līdzekļu piederību, sapludinot naudas summas ar bankas kontos esošiem naudas līdzekļiem.

Pret divām uzņēmumu amatpersonām – apsūdzētā ģimenes locekļiem kriminālprocess izbeigts, konstatējot, ka tās nezināja, ka apsūdzētais izmanto viņu uzticēšanos un realizē noziedzīgus nodomus.

Prokurore 2017. gada martā pieņēmusi lēmumus par procesa uzsākšanu piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanai trim juridiskām personām.

Krimināllieta nodota izskatīšanai Bauskas rajona tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Kristīne Sutugina

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Kristine.Sutugina@lrp.gov.lv

Atpakaļ