Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 06/01/2017

Prokuratūra tiesai nodod krimināllietu, kurā apsūdzētas divas personas par personu grupā veiktu naudas nolaupīšanas mēģinājumu no ārvalstniekiem, pielietojot vardarbību

Pērnā gada decembra beigās Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu, kurā apsūdzēti divi vīrieši par to, ka viņi izdarīja naudas līdzekļu nolaupīšanas mēģinājumu, pielietojot vardarbību pret diviem ārvalstniekiem.

Saskaņā ar lēmumu par kriminālprocesa nodošanu tiesai apsūdzētās personas, būdamas alkohola ietekmē, 2016. gada 20. septembrī, rīkojoties personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, piegāja pie diviem ārvalstniekiem, kuri stāvēja pie kāda restorāna ieejas.

Viens no apsūdzētajiem pieprasīja no ārvalstniekiem 5 eiro. Saņemot atbildi, ka viņiem nav naudas, apsūdzētais pie viena vīrieša kakla pielika un turēja stikla pudeli. Savukārt otra apsūdzētā persona pie minētā vīrieša vēdera pielika un turēja sev līdzi esošo nazi, ar otru roku tā turēja vīrieti aiz virsjakas, pieprasot viņam uzrādīt maka saturu un atdot naudu 15 eiro apmērā.

Minētās darbības cietušie uztvēra kā reālu savas dzīvības un veselības apdraudējumu, būdami pārliecināti, ka naudas neatdošanas gadījumā pret viņiem nekavējoties tiks pielietota vardarbība.

Otrs ārvalstnieks, baidoties, ka apsūdzētais ar rokās esošo nazi, pielietos vardarbību pret paziņu, no mugurpuses piegāja klāt pie apsūdzētā, saķerdams viņu aiz rokas. Minētais apsūdzētais ar rokās esošo nazi mēģināja iedurt vīrietim, kurš, lai izvairītos no smagāku miesas bojājumu nodarīšanas, satvēra nazi aiz asmens, savainojot sev rokas pirkstus.

Apsūdzētās personas savu noziedzīgo nodarījumu nevarēja realizēt līdz galam. Pēc tam, kad apsūdzētie tika informēti, ka par viņu noziedzīgajām darbībām ir paziņots Valsts policijas darbiniekiem, viņi aizskrēja prom no noziedzīga nodarījuma izdarīšanas vietas.

Ar savām darbībām apsūdzētās personas izdarīja noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma 15. panta ceturtajā daļā un Krimināllikuma 176. panta otrajā daļā.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Kristīne Sutugina

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Kristine.Sutugina@lrp.gov.lv

Atpakaļ