Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 09/10/2017

Prokuratūra tiesai nodod krimināllietu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas vairāk kā 386 tūkstošu eiro apmērā

2017.gada 5.oktobrī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors uz Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesu nosūtīja krimināllietu, kur pie kriminālatbildības, saistībā ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā, kopumā sauktas sešas personas.

Divām personām  apsūdzība uzrādīta pēc Krimināllikuma 20.panta otrās daļas - 218.panta otrās daļas, 195.panta trešās daļas un četrām personām pēc  Krimināllikuma 218.panta otrās daļas, 195.panta trešās daļas.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, apsūdzētie  laika posmā no 2011.gada februāra līdz decembrim nodrošināja trīs uzņēmumu izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa nomaksas par kopējo summu  386 617.02 EUR, kā arī izmantojot Igaunijas Republikā reģistrētas komercsabiedrības, legalizēja noziedzīgā nodarījuma rezultāta iegūtos finanšu līdzekļus.

Apsūdzētie nodrošināja fiktīvu uzņēmumu reģistrāciju, pēc kā noformēja faktiski nenotikušus darījumus starp šiem fiktīviem uzņēmumiem un reālu saimniecisko darbību veicošiem uzņēmumiem. Kā arī nodrošināja faktiski nenotikušu darījumu iegrāmatošanu un deklarēšanu Valsts ieņēmumu dienestā un organizēja finanšu līdzekļu plūsmu par faktiski nenotikušiem darījumiem, lai tādējādi reālu saimniecisko darbību veicošie uzņēmumi prettiesiski iegūtu tiesības atskaitīt kā priekšnodokli to pievienotās vērtības nodokļa daļu, kas bija iemaksājama valsts budžetā.

 

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ