Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 12/01/2017

Prokuratūra tiesai nodod krimināllietu par organizētā grupā realizētu 237 tonnu graudu izkrāpšanu no zemnieku saimniecībām un privātpersonām, vienai no apsūdzētajām personām, izciešot sodu cietumā

2016. gada decembra beigās Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu, kurā četras personas apsūdzētas par to, ka tās organizētā grupā, izmantojot ļaunprātīgi uzticēšanos, no vairākām zemnieku saimniecībām un trim privātpersonām, izkrāpa 237 tonnas graudu vairāk nekā 36 tūkstošu eiro apmērā.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, 2016. gada sākumā, viena no apsūdzētajām personām izcieta sodu Rīgas Centrālcietumā, kur, mantkārīgu tieksmju vadīta, tā izplānoja un izveidoja organizētu grupu. Ar trim personām tā vienojās, ka nodarbosies ar graudu izkrāpšanu no fiziskām un juridiskām personām.

Lai realizētu noziedzīgās darbības, bez pārreģistrācijas tika iegādāts kāds uzņēmums. Minētais uzņēmums bija fiktīvs un nekādu saimniecisko darbību uz to brīdi neveica. Apsūdzētās personas, tostarp izmantoja vēl kādu “pastkastītes” firmu, lai tajā saņemtu naudas līdzekļus no tālākas graudu realizācija.

Apsūdzētās personas, uzdodoties par kādas uzņēmējsabiedrības pārstāvjiem, laika posmā no pērnā gada februāra līdz maijam piedāvājušas no graudu pārdevējiem iepirkt graudus. Notiekot darījumiem, apsūdzētās personas saņēmušas graudus, parakstot attiecīgi sagatavotas pavadzīmes, solīdamas apmaksāt pirkumu.

Tā, piemēram, viena no apsūdzētajām personām, apzinoties, ka samaksu par graudiem neveiks, maldinot cietušo personu, izteica solījumu, ka piecu dienu laikā, izmantojot pārskaitījumu, veiks samaksu par graudiem.

Apsūdzētās personas sauktas pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 177. panta trešās daļas.

Pie kriminālatbildības sauktās personas agrāk tiesātas.

Krimināllieta nodota izskatīšanai Tukuma rajona tiesai.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Kristīne Sutugina

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Kristine.Sutugina@lrp.gov.lv

Atpakaļ