Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 06/04/2017

Prokurors apsūdzēto patēva slepkavībā, pēc kuras izdarīta līķa apgānīšana, lūdzis sodīt ar mūža ieslodzījumu. Pret apsūdzētā radinieci Valsts policijai lūgts izlemt jautājumu par iespējamu kriminālprocesa uzsākšanu

2017. gada 10. martā Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa krimināllietā, kurā apsūdzēts vīrietis sava patēva slepkavībā, pēc kuras izdarīta līķa apgānīšana, apsūdzēto atzina par vainīgu noziedzīgā nodarījumā, kas paredzēts Krimināllikuma 117. panta 2. punktā un 5. punktā, piemērojot brīvības atņemšanu uz 20 gadiem, ar probācijas uzraudzību uz trīs gadiem, konfiscējot nekustamos īpašumus un transporta līdzekli.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesas debatēs apsūdzētajam lūdza piemērot mūža ieslodzījumu, kas ir Krimināllikumā paredzētais bargākais soda mērs.

2014. gada 22. decembra vakarā apsūdzētais ieradās pie sava patēva, lai atdotu atpakaļ patēva kaimiņam piederošo portatīvo datoru. Pēc datora atgriešanas tā īpašniekam, apsūdzētais, patēvs un kaimiņš, nolēmuši turpat kopīgi iedzert alkoholiskos dzērienus. Pēc kāda laika kaimiņš aizgāja no patēva dzīvokļa uz savām mājām, bet apsūdzētais palicis pie patēva.

Pēc kāda neilga laika, naktī uz 2014. gada 23. decembri starp patēvu un apsūdzēto istabā sācies konflikts. Konflikta gaitā apsūdzētais, atrodoties alkoholisko dzērienu iespaidā, bet, pilnīgi apzinādamies, ka patēvs atrodas bezpalīdzības stāvoklī, būdams naidīgi un agresīvi noskaņots pret patēvu un, izmantojot savu fizisko pārsvaru pār viņu, sāka viņu sist.

Pēc tam apsūdzētais nolūkā nogalināt patēvu no dzīvokļa virtuves paņēma lielo virtuves nazi, ar kuru sāka patēvu sist un durt, nodarot cietušajam dažāda rakstura un smaguma miesas bojājumus. Cietušā galvas un kakla apvidū apsūdzētais veica 41 durti-grieztus ievainojumus, ekstremitāšu apvidū veikta viena durti-griezta brūce.

Patēvs sava veselības stāvokļa dēļ nebija spējīgs pretoties padēla pielietotajai vardarbībai.

Apsūdzētais pārliecinājās, ka cietušais ir miris. Tajā pašā naktī, izmantodams minēto virtuves nazi, ar kuru viņš bija nogalinājis patēvu, vēlēdamies apgānīt līķi, apsūdzētais apzināti un mērķtiecīgi līķim veica dzimumorgānu un vēdera priekšējās sienas daļas atdalīšanu (nogriešana).

Piebilstams, ka šā gada 17. martā Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa no minētās krimināllietas izdalīja materiālus attiecībā par liecinieces – apsūdzētā vecmāmiņas, veikto, iespējams, nepatiesu liecību sniegšanas faktu iztiesātajā krimināllietā. Minētie krimināllietas materiāli nosūtīti Valsts policijai jautājuma izlemšanai par kriminālprocesa uzsākšanu par Krimināllikuma 300. panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm.

Savukārt attiecībā pret kādu narkoloģijas klīniku tiesa lēmusi izdalīt minētās krimināllietas materiālus, lai Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu kontroles pārvalde veiktu tematisko pārbaudi, ņemot vērā faktu, ka iztiesāšanas laikā tika konstatēti iespējami grāmatvedības kārtošanas nosacījumu pārkāpumi.

Prokurors pēc iepazīšanās ar pilna sprieduma tekstu nolēma nepārsūdzēt to, jo apsūdzētajam piemērots 20 gadu brīvības atņemšanas sods, kas Krimināllikumā ir otrs bargākais soda mērs pēc mūža ieslodzījuma. Apmierināti visi pārējie prokurora izteiktie lūgumi. Turklāt, nosakot sodu, tiesa spriedumā pamatojusi savu pozīciju, norādot, ka ņem vērā augstākas instances tiesas nolēmumus par brīvības atņemšanas soda mēriem par analoģiska nozieguma izdarīšanu pie analoģiskiem atbildību pastiprinošiem apstākļiem, tāpēc nepiemēro mūža ieslodzījumu.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

 

Kristīne Sutugina

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Kristine.Sutugina@lrp.gov.lv

Atpakaļ