Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 08/12/2017

Prokuratūra pieņem lēmumu attiecībā pret A.Šleseru par atteikšanos atbildēt uz jautājumiem parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē

2017.gada 8.decembrī Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Māris Leja pieņēmis lēmumu atteikt uzsākt kriminālprocesu par Krimināllikuma 272.pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pret A.Šleseru par atteikšanos atbildēt uz jautājumiem 2017.gada 30.oktobra parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē.

Atteikšanās uzsākt kriminālprocesu pamatota ar to, ka saskaņā ar Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likuma 7.panta trešo daļu personai ir tiesības atteikties sniegt paskaidrojumus par sevi. Šādas tiesības izriet no tiesībām neliecināt pret sevi, kas nav aprobežojamas vienīgi ar personas paskaidrojumiem (liecībām) kriminālprocesā.

No Eiropas Cilvēktiesību tiesas atziņām izriet, ka persona nezaudē tiesības nesniegt paskaidrojumus pret sevi saistībā ar kriminālprocesu, ja pastāv procesuāls risks tā atjaunošanai vai jauna kriminālprocesa uzsākšanai. Turklāt personai saglabājas tiesības nesniegt atbildes ne tikai uz tādiem jautājumiem, atbildot uz kuriem patiesi, viņa būtu tieši (nepastarpināti) spiesta atklāt kādas savas iespējamās noziedzīgās darbības, bet arī tad, ja šīs atbildes tikai netieši attiektos uz izmeklējamo noziedzīgo nodarījumu. Tiesības neliecināt pret sevi nevar tikt saprātīgi ierobežotas tikai ar atzīšanos tiesības pārkāpuma izdarīšanā vai liecībām, kurām piemīt tiešs inkriminējošs raksturs.

Izvērtējot A.Šlesera atteikšanos atbildēt uz jautājumiem pēc šiem kritērijiem, pārbaudes gaitā secināts, ka A.Šleseram bija tiesības neatbildēt uz jautājumiem, uz kuriem atbilde tika atteikta.

 

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
 

 

Atpakaļ