Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 18/12/2017

Prokuratūra tiesai nodod krimināllietu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas vairāk nekā 58 tūkstošu eiro apmērā

2017.gada 18.decembrī Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors tiesai nosūtīja krimināllietu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielos apmēros, radot valstij zaudējumus vairāk nekā 58 000 eiro apmērā.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā apsūdzēts kāda uzņēmums valdes loceklis, kurš mantkārības vadīts un uzņēmuma interesēs, nolēma ziņojumos par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu pārskata mēnesī norādīt apzināti nepatiesu informāciju par uzņēmuma darba ņēmējiem un viņu darba samaksu.

Īstenojot savu noziedzīgo nodomu, apsūdzētais deva norādījumu personai, kura kārtoja uzņēmuma grāmatvedību un kura nebija informēta par viņa noziedzīgajām darbībām, sastādīja VID Elektroniskā deklarēšanas sistēmā un iesniedza uzņēmuma ziņojumus, kurā netika norādīta informācija par vairākiem uzņēmuma darba ņēmējiem, darba ienākumiem un aprēķinātiem nodokļiem. Šādas rīcības rezultātā, uzņēmums izvairījās no nodokļu nomaksas vairāk nekā 58 000 eiro apmērā.

Turklāt uzņēmuma apsūdzētais valdes loceklis izmaksāja grāmatvedības uzskaitē neuzrādīto darba samaksu vairāk nekā 37 000 eiro apmērā un vēl viens lietā apsūdzētais vīrietis atbalstīja grāmatvedības uzskaitē neuzrādītās darba samaksas izmaksāšanu skaidrā naudā vairākiem darba ņēmējiem.

Viens apsūdzētais vīrietis pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 218.panta otrās daļas, un 2171. panta pirmās daļas savukārt otrs apsūdzētais vīrietis pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 20.panta ceturtās daļas un 2171. panta pirmās daļas.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801

 

 

Atpakaļ