Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 14/08/2017

Prokuratūra tiesai vienošanās procesa kārtībā nodevusi krimināllietu par vairākiem krāpšanas gadījumiem un krāpšanas mēģinājumiem, realizējot viltotus zelta stieņus

2017. gada augusta sākumā Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu vienas personas apsūdzībā par divu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu pēc Krimināllikuma 177. panta pirmās daļas un par divu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu pēc Krimināllikuma 15. panta ceturtās daļas un pēc Krimināllikuma 177. panta pirmās daļas.

Saskaņā ar vienošanās protokolu apsūdzētais, izmantojot citu personu uzticēšanos, realizēja un mēģināja realizēt viltotus zelta stieņus Rīgas lombardos un uzņēmumos, kas nodarbojas ar zelta un sudraba uzpirkšanu un pārdošanu.

Apsūdzētais, apzinoties, ka viņa rīcībā ir zelta investīciju lietņa atdarinājumi, ieķīlāja tos lombardos, noslēdzot aizdevuma līgumus pret ķīlu. Lombardu darbinieki, būdami maldināti par zelta stieņu īstumu un to patieso vērtību, izsniedza apsūdzētajam naudas aizdevumus kopumā 9180,02 eiro vērtībā. Apsūdzētajam jau sākotnēji nebija nodoma izsniegtos aizdevumus apmaksāt.

Minētās noziedzīgās darbības apsūdzētais realizēja 2014. gadā: februārī, martā un maijā.

Savukārt 2013. gadā kādai privātpersonai, kurai apsūdzētais bija parādā 300 latus (505,86 eiro), vīrietis pret minēto parāda summu iemainīja vienu zelta investīciju lietņa atdarinājumu, tādējādi ar viltu prettiesiski ieguva privātpersonai piederošo naudas summu.

Bez tam apsūdzētais ar viltu prettiesiski 2015. gada jūnijā un pērnā gada septembrī mēģināja iegūt uzņēmumu, kas nodarbojas ar zelta un sudraba uzpirkšanu un pārdošanu, naudu kopumā 4130,74 eiro apmērā, uzrādot uzņēmumu darbiniekiem zelta investīciju lietņa atdarinājumus.

Šos nodomus apsūdzētajam neizdevās realizēt līdz galam. Uzņēmumu darbinieki izsauca Valsts policijas darbiniekus.

Piebilstams, ka apsūdzētais labprātīgi atlīdzinājis visiem cietušajiem ar noziedzīgajiem nodarījumiem radīto kaitējumu.

Ar apsūdzēto personu 2017. gada 4. augustā ir noslēgta vienošanās par vainas atzīšanu un sodu. Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūras prokurore Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai nosūtījusi ierosinājumu tiesai par minētās vienošanās apstiprināšanu.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā  kārtībā.

 

Kristīne Sutugina

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Kristine.Sutugina@lrp.gov.lv

Atpakaļ