Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 10/10/2018

Prokuratūra saukusi pie kriminālatbildības nepilngadīgos, kuri izmantojuši viltotus dokumentus, lai iekļūtu publiskās izklaides vietās, kur ieeja nepilngadīgām personām ir aizliegta

Kā informē, Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūra, tad 2018.gada deviņos mēnešospie kriminālatbildības sauktas sešas personas, kuras nav sasniegušas astoņpadsmit gadu vecumu, par viltotu personu apliecinošu dokumentu tīšu izmantošanu, ar mērķi iekļūt publiskās izklaides vietās, kur ieeja nepilngadīgām personām ir aizliegta. Piecas, no jau pieminētajām sešām apsūdzētām personām, bija nepilngadīgas meitenes.

Atbilstoši Krimināllikuma 11.pantam pie kriminālatbildības saucama fiziska persona, kas līdz noziedzīga nodarījuma izdarīšanas brīdim sasniegusi četrpadsmit gadu vecumu.

Saskaņā ar Krimināllikuma 275.panta pirmo daļu dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem viltošana, kā arī viltota dokumenta izmantošana ir mazāk smags noziegums par kā izdarīšanu Krimināllikumā paredzēts sods -  brīvības atņemšana līdz vienam gadam, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods.

Minētajos gadījumos kriminālprocesi tika pabeigti prokuratūrā uz personu nereabilitējošā pamata, nosacīti atbrīvojot no kriminālatbildības un personām nosakot pārbaudes laiku atbilstoši Krimināllikumā noteiktajam. Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 418.panta ceturto daļu informācija par kriminālprocesa pabeigšanu, nosacīti atbrīvojot no kriminālatbildības, tiek saglabāta Iekšlietu ministrijas Informācijas centrā.

Vienlaikus, Prokuratūra kārtējo reizi vēlas brīdināt, ka personas saukšana pie kriminālatbildības un sodīšana par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu nepilngadīgajiem var radīt tālejošas nelabvēlīgas sekas, kas cita starpā nākotnē var liegt šīm personām ieņemt noteiktus amatus.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ