Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 27/02/2018

Prokuratūra tiesai nodod krimināllietu par Sabiedrības integrācijas fondam piederošo naudas līdzekļu piesavināšanos un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju

2

2018.gada 18.februārī Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu, kurā apsūdzētas divas personas par Sabiedrības integrācijas fondam piederošo naudas līdzekļu piesavināšanos, kā arī pret vienu apsūdzēto par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, Sabiedrības integrācijas fonds noslēdza projekta līgumu ar biedrību “Latvijas autisma centrs”, kuru pārstāvēja tās valdes loceklis un kurš bija Līguma īstenošanas atbildīgā amatpersona. Noslēgtā līguma ietvaros biedrībai “Latvijas autisma centrs” tika uzticēta Eiropas ekonomiskās zonas finanšu instrumenta 2009.-2014.gada perioda programmas “NVO fonds” projekta “Bērnu ar autismu un autiska spektra traucējumiem invalidizācijas un sociālās atstumtības riska mazināšana” īstenošana laikā no 2013.gada 1.novembra līdz 2015.gada 31.oktibrim. Saskaņā ar noslēgto līgumu Sabiedrības integrācijas fonds uzticēja biedrībai “Latvijas autisma centrs” 90 % no kopējiem ar pasākuma ieviešanu saistītiem Biedrības izdevumiem.

Pretēji projekta līgumā noteiktajam un pretēji projekta mērķim, viens no apsūdzētajiem, būdams Biedrības valdes loceklis un atbildīgā amatpersona līguma īstenošanā, pilnībā pārvaldot Biedrībai līguma ietvaros uzticētos Sabiedrības integrācijas fonda naudas līdzekļus un apzinoties, ka no Sabiedrības integrācijas fonda Biedrības kontā ieskaitītie naudas līdzekļi paredzēti konkrētu saistību izpildei, izdarīja svešas mantas prettiesisku izšķērdēšanu, prettiesiski iegūstot daļu no sabiedrības integrācijas fonda piešķirtajiem līdzekļiem. Kā arī viens no apsūdzētajiem, būdams Biedrības valdes loceklis un atbildīgā amatpersona līguma īstenošanā, personu grupā ar otru apsūdzēto, kura veica Biedrības grāmatvedības apkalpošanu, nolūkā izšķērdēt svešus naudas līdzekļus, Sabiedrības integrācijas fondam iesniegtajās finanšu atskaitēs iekļāva uz projektu neattiecināmas izmaksas, lai ar Biedrības rīcībā nodoto Sabiedrības integrācijas fondam piederošo naudu rīkotos pēc saviem ieskatiem, tādā veidā prettiesiski ieguva daļu no fonda piešķirtajiem naudas līdzekļiem par kopsummā 13 259,62EUR.

Turklāt Biedrības valdes loceklis tiek apsūdzēts arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, kurus iepriekš prettiesiski piesavinājās. Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, apsūdzētais vairākkārt veica dažādus finanšu darījumus, nolūkā slēpt noziedzīgo naudas līdzekļu izcelsmi un mainīt to piederību, kā rezultātā noziedzīgi iegūtos  naudas līdzekļus 8585,72EUR apmērā ieguva sev un rīkojās ar tiem pēc saviem ieskatiem.

Viena apsūdzētā persona pie kriminālatbildības saukta pēc Krimināllikuma 179.pata otrās daļas un 195.panta pirmās daļas savukārt otra persona pēc Krimināllikuma 179.panta otrās daļas.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ