Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 05/10/2018

Par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, četras personas tiesa soda ar reālu brīvības atņemšanu

Rīgas apgabaltiesa izskatīdama krimināllietu, kurā apsūdzētas četras personas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nosprieda sodīt apsūdzētos ar reālu brīvības atņemšanu.

Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors divas no apsūdzētajām personām pie kriminālatbildības saucis pēc Krimināllikuma 218.panta otrās daļas un divas personas pēc Krimināllikuma 20.panta ceturtās daļas un 218.panta otrās daļas.

Saskaņā ar celto apsūdzību, divas  SIA “X” amatpersonas, laika posmā no 2006.gada janvāra līdz 2007.gada februāra mēnesim, ar cita SIA „Y” amatpersonas un darbinieka atbalstu, nolūkā izvairīties no nodokļu nomaksas, noformēja ar nodokli apliekamu darījumu dokumentus par faktiski nenotikušiem darījumiem, kurus SIA “X” norādīja PVN  deklarācijās, kā rezultātā samazināja valsts budžetā maksājamo PVN 278 222,71 euro apmērā.

2016.gada 13.decembrī Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa nolēma apsūdzētajiem piemērot nosacītu brīvības atņemšanas sodu. Saistībā ar Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurora apelācijas protestu par Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesas spriedumu, kā arī ievērojot Augstākās tiesas lēmumā norādīto, Rīgas apgabaltiesa atcēla pirmās instances tiesas spriedumu daļā par brīvības atņemšanas soda noteikšanu nosacīti un par soda mēru un nolēma vienu SIA “X” amatpersonu sodīt ar brīvības atņemšanu uz trīs mēnešiem, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz 2 gadiem, otru SIA “X” amatpersonu sodīt ar brīvības atņemšanu uz septiņiem mēnešiem,   atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz 2 gadiem, savukārt SIA “Y” amatpersonas sodīt ar brīvības atņemšanu uz pieciem mēnešiem, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz 2 gadiem.                                                                                         

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ