Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 02/05/2018

Prokuratūra izmeklēšanas tiesneses lēmumu uzskata par kļūdainu un nelikumīgu

 

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras uzraudzībā atrodas kriminālprocess par divu cilvēku noslepkavošanu.

          Vīrieša līķis ar vardarbīgas nāves pazīmēm tika atrasts 2017.gada 19.decembrī Rīgā, kādā dzīvokļa balkonā, veicot pasākumus sakarā ar personas meklēšanu, jo vīrietis kopš 2017.gada 9.decembra atradās meklēšanā kā bezvēsts pazuduša persona.

          Tajā pašā dienā par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu tika aizturēta agrāk nesodīta persona. Ar 2017.gada 21.decembra Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas izmeklēšanas tiesneša lēmumu aizdomās turētājam piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Aizdomās turētā darbības kvalificētas pēc Krimināllikuma 117.p.4.pkt. kā slepkavība pastiprinošos apstākļos – ar sevišķu cietsirdību.

          Izmeklējot krimināllietu, aizdomās turētais uzrakstīja vaļsirdīgu atzīšanos par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu attiecībā pret vēl vienu vīrieti, kurš atradās bezvēsts prombūtnē kopš 2013.gada 2.marta. Veicot izmeklēšanas darbības, tika atrasts vīrieša līķis ar vardarbīgas nāves pazīmēm, kurš bija aprakts vietā, kuru norādīja aizdomās turētais. Aizdomās turētā darbības attiecībā pret šo vīrieti kvalificētas pēc Krimināllikuma 116.p. – slepkavība.

          Noziegumus aizdomās turētais izdarīja alkohola ietekmē.

          Vairāki liecinieki raksturoja aizdomās turēto kā ļoti agresīvu un neiecietīgu pret citiem. No kriminālprocesa materiāliem redzams, ka persona vairākkārt administratīvi sodīta, t.sk. par alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu lietošanu sabiedriskās vietās, par sīko huligānismu, par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā. Aizdomās turētais pats nenoliedz, ka alkohola iespaidā viņš varētu palikt agresīvs.

          2018.gada 25.aprīlī Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas tiesnese, neskatoties uz to, ka nav mainījušies drošības līdzekļa piemērošanas nosacījumi, pieņēma lēmumu atteikt turpināt piemērot apcietinājumu. Lēmums nav pārsūdzams.

Prokuratūra uzskata, ka tiesneses lēmums ir kļūdains, nelikumīgs, lēmuma secinājumi neatbilst lietas materiāliem.

Noziegumi, par kuru izdarīšanu pamatoti tiek turēta aizdomās persona, izraisīja smagas, neatgriezeniskas sekas – divu personu nāvi. Šāda rīcība nepārprotami ir pretrunā sabiedrības interesēm un apdraud līdzcilvēku drošību un apcietinājuma piemērošana aizdomās turētajam pirmstiesas kriminālprocesā bija samērīga izdarītā nozieguma raksturam, sabiedriskās bīstamības un smaguma pakāpei.

Tiesneses lēmums neatbilst Eiropas Cilvēktiesību iedibinātai judikatūrai, jo no Eiropas Cilvēktiesību tiesas judikatūras izriet, ka attaisnojums personas turēšanai nebrīvē līdz tiesas procesam un tiesas procesa laikā var būt gan noziedzīgā nodarījuma smagums, par kuru persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, viņa personība, varbūtība, ka aizdomās turētais vai apsūdzētais izvairīsies no izmeklēšanas un tiesas vai traucēs patiesības noskaidrošanu, arī apdraudot vai ietekmējot krimināllietās liecinošās personas, un citi apstākļi.

Kriminālprocesā turpinās pirmstiesas izmeklēšana, aizdomās turētājam ar procesa virzītājas lēmumu piemērots drošības līdzeklis, nesaistīts ar brīvības atņemšanu.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Una Rēķe

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044586, 27008423
e-pasts: Una.Reke@lrp.gov.lv

Atpakaļ