Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 27/02/2018

Prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot zaudējumus valstij lielā apmērā

2018.gada 23.februārī Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors tiesai nosūtījis krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības saukta persona par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot zaudējumus valstij lielā apmērā.

Apsūdzētais vīrietis, kurš bija iecelts par uzņēmuma maksātnespējas administratoru, konkrētā laika periodā bija vienīgā amatpersona ar paraksta tiesībām, kura attiecīgā uzņēmuma maksātnespējas procesa ietvaros veica saimniecisko darbību, rīkojās ar uzņēmuma naudas līdzekļiem, parakstīja dokumentus, VID iesniegtās deklarācijas un atskaites, un kurai kā nodokļu maksātāja amatpersonai bija pienākums pārzināt un ievērot normatīvos aktus nodokļu jomā, kā arī veikt pareizu nodokļu aprēķināšanu un savlaicīgu nomaksu valsts budžetā.

Apsūdzētais noslēdza kustamas mantas pirkuma līgumu par 785 290 EUR, no kuriem 649 000 EUR bija pirkuma summa, bet 136 290 EUR pievienotās vērtības nodoklis. Pievienotās vērtības nodoklis netika samaksāts, turklāt apsūdzētais vairākkārtīgi maldināja VID darbinieku, par to, ka PVN tiks samaksāts.

Ar savām darbībām apsūdzētais vīrietis izdarīja noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma 218.panta otrajā daļā. Savu vainu izdarītajā viņš neatzīst.

Lieta nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Una Rēķe

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044586, 27008423
e-pasts: Una.Reke@lrp.gov.lv

Atpakaļ