Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 05/07/2018

Prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu par izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas lielā apmērā

Šā gada 29.jūnijā Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā apsūdzēta viena persona par izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, nodarot zaudējumus valstij lielā apmērā.

Uzņēmuma amatpersona, nolūkā samazināt valsts budžetā maksājamā PVN apmēru, laika periodā 2012. gada janvāra līdz 2014. gada aprīlim, uzņēmuma grāmatvedības uzskaitē iegrāmatoja  faktiski nenotikušus darījumus, t.sk., EKA čekus ar skaidras naudas darījumiem un VID Elektroniskā deklarēšanas sistēmā parakstīja un iesniedza uzņēmuma PVN  deklarācijas, kurās iekļāva apzināti nepatiesu informāciju par nenotikušiem darījumiem.

Turklāt realizējot savu noziedzīgo nodomu, kas vērts uz izvairīšanos no nodokļu nomaksas, uzņēmuma amatpersona, ar mērķi nenomaksāt valstij pienākošos iedzīvotāja ienākuma nodokli un Valsts sociālās aprosināšanas obligātās iemaksas, laika posmā no 2012.gada aprīļa līdz 2014.gada janvārim, VID iesniegtajos “Ziņojumos par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu pārskata mēnesī” apzināti nenorādīja informāciju par darba ņēmēju un tās bruto darba algas ienākumiem.

Ar savām darbībām apsūdzētais izdarīja noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma 218.panta otrajā daļā.

  Apsūdzētā noziedzīgo darbību rezultātā kopumā nodarītais zaudējums valstij sastāda 98 752,17 EUR.

Lieta nodota Rīgas pilsētas Vidzemas priekšpilsētas tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Una Rēķe

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044586, 27008423
e-pasts: Una.Reke@lrp.gov.lv

Atpakaļ