Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 21/11/2018

Prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu pret valsts amatpersonu par pienākumu nepildīšanu un būtiska kaitējuma radīšanu

2018.gada 9. novembrī Bauskas rajona prokuratūras prokurore tiesai nosūtījusi krimināllietu par to, ka persona, būdams valsts amatpersona, tīši neizdarīja darbības, kuras tam pēc likuma un uzlikta uzdevuma jāizdara, lai novērstu kaitējumu valsts pārvaldības kārtībai un ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, ar ko pārvaldības kārtībai radīts būtisks kaitējums.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētais pildīja savus policijas kārtībnieka amata pienākumus, kad saņēma rīkojumu izbraukt uz spēļu zāli, lai apturētu konfliktu, kurš bija izcēlies starp vairākiem spēļu zāles  apmeklētājiem, kurā pret vienu no konfliktā iesaistītajām personām spēļu zāles apsargs pielietojis asaru gāzi. Pēc ierašanās notikuma vietā policists, pretēji amata pienākumiem veikt pasākumus, lai novērstu un pārtrauktu noziedzīgus nodarījumus un citus likumpārkāpumus, neiesaistījās konflikta apturēšanā, atgrūda vienu no konfliktā iesaistītajiem brīdī, kad tam sita otra persona, nesniedza palīdzību, necenšoties aizturēt vardarbību pielietojušo personu, iesēdās dienesta automašīnā atstājot pie automašīnas nokritušo personu. Apsūdzētais turpināja atrasties dienesta automašīnā, nepildīja viņam ar likumu uzliktos pienākumus.

Tādējādi, apsūdzētā rīcība radīja būtisku kaitējumu pārvaldības kārtībai, jo  viņa, kā amatpersonas bezdarbība minētās konfliktsituācijas atrisināšanā notikuma vietā tika fiksēta no sabiedrības pārstāvja puses,  nofilmējot to notikuma vietā un publicējot video ierakstu interneta vietnēs. Minētais tika atspoguļots publiskajā telpā Latvijas televīzijas programmā “Panorāma”.

Ar savām darbībām  apsūdzētias izdarīja mazāk smagu noziegumu, kas paredzēts Krimināllikuma 319. panta pirmajā daļā.

Lieta nodota izskatīšanai Zemgales rajona tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Una Rēķe

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044586, 27008423
e-pasts: Una.Reke@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ