Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 12/11/2018

Prokuratūra tiesai nodod krimināllietu par mēģinājumu piedalīties bruņotā konfliktā Ukrainā

2018.gada 8.novembrī Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore nosūtījusi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai krimināllietu, kurā kāds vīrietis apsūdzēts par mēģinājumu prettiesiski piedalīties ārpus Latvijas Republikas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā, kas vērsts pret valsts teritoriālo neaizskaramību un ir pretrunā ar Latvijas Republikai saistošām starptautiskajām tiesībām, neievērojot normatīvos aktus, un par mēģinājumu iesaistīties tādā noziedzīgā organizācijā, kuras sastāvā ir vismaz piecas personas, un, kas izveidota nolūkā izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret valsti. 

Apsūdzētais, nebūdams Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienības karavīrs, pārkāpjot likuma “Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskās operācijās” nosacījumus, kas nosaka tiesisko kārtību, kādā personas var piedalīties ārpus Latvijas Republikas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā, nolūkā nevalstiskas bruņotas grupas sastāvā aktīvi piedalīties militārās operācijās Ukrainas austrumos, izmantojot interneta vietni meklēja kontaktus un sarakstījās ar vairākām personām, kas saistītas ar piedalīšanos bruņotā konfliktā Ukrainas austrumos.  

Lai realizētu savu nodomu vērstu uz pievienošanos noziedzīgai organizācijai, kuras sastāvā aktīvi piedalītos bruņotā konfliktā Ukrainas austrumos, 2017.gada septembrī apsūdzētais, ar mērķi doties uz Ukrainas austrumiem, un tur pievienoties nevalstiskai bruņotai grupai, un, kas izveidota nolūkā izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret valsti, šķērsoja Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas robežu.

Savu noziedzīgo nodomu apsūdzētais nerealizēja līdz galam no viņa gribas neatkarīgu iemeslu dēļ, jo pēc Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas robežas šķērsošanas 2017.gada septembrī viņu aizturēja Krievijas Federācijas robežsargi.

Ar savām darbībām apsūdzētais izdarīja noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma 15.panta ceturtajā daļā, 77.1 pantā un 89.1 panta pirmajā daļā.

Neilgi pirms viņam inkriminēto noziedzīgo darbību izdarīšanas - 2017.gada 4.augustā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa apsūdzēto attaisnoja par piedalīšanos bruņotā konfliktā Ukrainas austrumos laika posmā no 2014.gada jūlija līdz 2015.gada aprīlim. Attaisnojošais spriedums ir pārsūdzēts un lietas izskatīšana apelācijas instances tiesā nav pabeigta.

Šobrīd apsūdzētais atzīst gan viņam celto apsūdzību, gan iepriekšējo piedalīšanos bruņotajā konfliktā Ukrainā 2014-2015 gados.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ