Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 06/11/2018

Prokuratūra tiesai nodod krimināllietu pret Valsts policijas amatpersonām par dienesta pilnvaru pārsniegšanu

vardarbību un vardarbības piedraudējumu.

 Saskaņā ar celto apsūdzību, 2015.gada jūnijā kādā privātā īpašumā bija izcēlies konflikts starp laulātajiem par it kā laulātās sievas nelikumīgu iekļūšanu vīra mājoklī, kurā oficiāli bija deklarēta arī nešķirtā sieva, viņas māte un trīs laulātā pāra bērni.

Pēc vīra izsaukuma mājās ieradās vairāki policisti. Saņemot informāciju par neatrisināmo konfliktsituāciju no Valsts policijas iecirkņa darbiniekiem, tā priekšnieks un arī iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšniece – apsūdzētās personas, nepastāvot objektīvai nepieciešamībai pašiem kā šīs policijas struktūrvienības amatā augstākajām amatpersonām, nolēma personīgi ierasties notikuma vietā.

Neskatoties uz to, ka apsūdzētajai personai nebija nekāda objektīva pamata nebūt neitrālam pret katru no konfliktā iesaistītajām personām, apsūdzētie ieņēma pozīciju, kas bija izteikti labvēlīga laulātajam vīram un rīkojās tikai viņa interesēs, absolūti nerespektējot otrās konfliktā iesaistītās puses intereses un likumīgās tiesības.

Pēc apsūdzēto personu norādījumiem un viņu pašu aktīvu piedalīšanos, konfliktā iesaistītā sieva un viņas māte tika aizturētas. Turklāt laulātā sieva bija pazemota ar to, ka pēc apsūdzētās personas norādījuma viņai sākotnēji netika ļauts apģērbties, kaut gan viņa to lūdza, ar ko pauda apņēmību sekot policijas darbiniekiem, bet viņai ļāva apģērbties tikai pēc tam, kad sievietei tika uzlikti roku dzelži.

Vēlāk izpildot uzraugošā prokurora kategorisku prasību nekavējoties atbrīvot sievieti no īslaicīgās aizturēšanas vietas kameras, viņa tika atbrīvota, nepiešķirot viņai aizdomās turētā procesuālo statusu un nepiemērojot viņai nekādu drošības līdzekli, kam nesaskatīja nekādu likumīgu pamatu. Apsūdzēto personu noziedzīgās rīcības rezultātā, laulātās sievietes brīvība prettiesiski tika ierobežota uz vairāk nekā 40 stundām.

Apsūdzētās personas pie kriminālatbildības sauktas pēc Krimināllikuma 317.panta otrās daļas.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas rajona tiesai.

 

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ