Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 21/11/2018

Prokuratūra uzrādījusi apsūdzības personām par politisko organizāciju (partiju) nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā un par šā finansējuma pieņemšanu

2018.gada 20. novembrī Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore uzrādījusi apsūdzības četrām personām kriminālprocesā, kas saņemts no Korupcija novēršanas un apkarošanas biroja un uzsākusi kriminālvajāšanu:

- pret Jūrmalas pilsētas pašvaldības amatpersonu pēc Krimināllikuma 288. 4. panta pirmās daļas par politisko organizāciju (partiju) apvienības nelikumīga finansējuma pieņemšanu lielā apmērā un pēc KL 275. panta otrās daļas par dokumenta, kas piešķir tiesības, viltošanu un viltota dokumenta izmantošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās;

- pret fizisku personu pēc KL 275. panta otrās daļas;

- pret fizisku personu pēc KL 288.2.panta pirmās daļas par politisko organizāciju (partiju) apvienības nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā un pēc KL 288.2. panta otrās daļas par nelikumīgu politiskās organizācijas (partijas) finansēšanu lielā apmērā, personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās;

- pret fizisku personu pēc KL 288.2. panta otrās daļas par nelikumīgu politiskās organizācijas (partijas) finansēšanu lielā apmērā, personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās;

Jūrmalas pilsētas domes amatpersona, pārkāpjot likuma ”Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likums” prasības, vienojās ar fizisku personu par politisko organizāciju (partiju) apvienības “Zaļo un Zemnieku savienība” finansēšanu lielā apmērā, lai kā šajā politiskā spēkā ietilpstošās “Zaļās partijas” biedrs izmantotu nelikumīgos ziedojumus, kas veikti ar trešo personu starpniecību, savām un politiskā spēka vajadzībām priekšvēlēšanu aģitācijai pirms Latvijas pašvaldību vēlēšanām (2017. gada 3. jūnijs) un pieņēma nelikumīgo finansējumu lielā apmērā (27 500 EUR).

Divas fiziskas personas, darbojoties personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, neievērojot likuma “Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likums” prasības, nelikumīgi finansēja politisko organizāciju (partiju) “No sirds Latvijai” lielā apmērā (56 894 00 EUR), un politiskais spēks nelikumīgo finansējumu pieņēma.

Bez tam viena fiziska persona par sniegtajiem pakalpojumiem politiskajai organizācijai un tieši politiskā spēka priekšsēdētājai nelikumīgi sniedza finansiālu atbalstu 3750 00 EUR apmērā, ko politiskais spēks pieņēma.

Jūrmalas pilsētas pašvaldības amatpersona un minētās pašvaldības darbiniece personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, lai slēptu pašvaldības amatpersonas neattaisnotu prombūtni, viltoja dokumentu un viltoto dokumentu izmantoja. (KL 275. panta otrā daļa)

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Una Rēķe

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044586, 27008423
e-pasts: Una.Reke@lrp.gov.lv

Atpakaļ