Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 04/10/2018

Tiesa, par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā, piemēro reālu brīvības atņemšanu

Rīgas apgabaltiesa izskatīdama krimināllietu, kurā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā, apsūdzēts kāds vīrietis, nosprieda sodīt viņu ar reālu brīvības atņemšanu.

Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurore apsūdzēto vīrieti pie kriminālatbildības saukusi pēc Krimināllikuma 218.panta otrās daļas.

Saskaņā ar celto apsūdzību, apsūdzētais vīrietis laika posmā no 2012.gada februāra līdz oktobrim, veicot reālo saimniecisko darbību kāda SIA ietvaros, kur viņš bija vienīgais SIA vadītājs un vienīgā persona, kam bija paraksta tiesības, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam SIA deklarācijas, neveica aprēķinātā Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) iemaksu valsts budžetā, neskatoties uz to, ka SIA rīcībā bija pietiekoši naudas līdzekļi, lai varētu veikt nodokļu nomaksu. Kā arī apsūdzētais vīrietis pilnā apmērā nedeklarēja visus faktiski veiktos darījumus, tādā veidā samazinot ar nodokli apliekamo darījumu kopējo summu, neaprēķināja budžetā maksājamās PVN summas un neveica PVN samaksu par veiktajiem darījumiem. Tādā veidā nodarot valstij zaudējumus ne mazāk kā 204 000 EUR.

2018.gada 7.maijā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa nolēma apsūdzētajam piemērot nosacītas brīvības atņemšanas sodu. Par šo spriedumu tika iesniegts prokurora protests. Rīgas apgabaltiesa protestu apmierināja, atcēla pirmās instances tiesas spriedumu daļā par brīvības atņemšanas soda noteikšanu nosacīti un par soda mēru, un nolēma personu sodīt ar reālu brīvības atņemšanu uz pieciem mēnešiem.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ