Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 28/05/2018

Tiesai nodod krimināllietu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas vairāk nekā 58 000 EUR apmērā

2018.gada 23.maijā Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā apsūdzētas divas personas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot valstij zaudējumus lielā apmērā un par grāmatvedības uzskaitē neuzrādītas darba samaksas izmaksu ievērojamā apmērā.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, kāda skaistumkopšanas salona amatpersona Valsts ieņēmumu dienestam (VID)  sniedza informāciju par SIA, kura neatbilst patiesībai. Šādas rīcības rezultātā apsūdzētā amatpersona par laika posmu no 2017.gada janvāra līdz 2017.gada maijam, organizējot finansiāli – saimniecisko darbību SIA vārdā, izmantojot SIA grāmatvedi, kas faktiski iesniedza VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā Ziņojumu un kura bija informēta par noziedzīgo nodomu, sniedza nepatiesu informāciju Ziņojumos, nenodrošināja normatīvajiem aktiem atbilstošu nodokļu aprēķināšanu un samaksu, kā rezultātā apsūdzētā amatpersona SIA interesēs izvairījās no nodokļu nomaksas par kopējo summu vairāk nekā 58 948 EUR apmērā. Turklāt SIA amatpersona kopā ar SIA grāmatvedi izmaksāja uzņēmumā faktiski nodarbinātiem darba ņēmējiem uzņēmuma grāmatvedībā neuzskaitīto darba samaksu ne mazāk kā 74 523 EUR apmērā, tādējādi izvairoties no nodokļu nomaksas.

Viena apsūdzētā persona pie kriminālatbildības saukta pēc Krimināllikuma 218.panta otrās daļas un 2171.panta, savukārt otra apsūdzētā persona saukta pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 2171.panta.

Lieta izskatīšanai un process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai SIA nosūtīts Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ