Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 16/07/2018

Tiesai nodota krimināllieta par 8 614 220 cigarešu nelikumīgu uzglabāšanu

2018.gada 29.jūnijā Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors tiesai nosūtījis krimināllietu, kurā apsūdzēti trīs vīrieši par tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu un pārvadāšanu personu grupā lielā apmērā.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, viens no apsūdzētajiem vīriešiem bija kāda SIA valdes priekšsēdētājs, apzinoties, ka SIA viens no darbības veidiem ir tabakas izstrādājumu ražošana, vienlaicīgi ar likumīgu tabakas izstrādājumu ražošanu, pārvietošanu un realizāciju, personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās ar otru apsūdzēto vīrieti - SIA grāmatvedi, nelikumīgi uzglabāja cigaretes SIA telpās un daļu no cigaretēm nelikumīgi pārvietoja. Divi no apsūdzētajiem vīriešiem, zinot, ka cigaretes ražotas bez parakstītiem cigarešu ražošanas aktiem un nereģistrējot tās SIA akcīzes preču noliktavas atlikumos, nelikumīgi uzglabāja kopskaitā 8 614 220 cigaretes bez Latvijas Republikas akcīzes nodokļa markām.

Daļu no nelikumīgi uzglabātām cigaretēm, tas ir, 7 200 000 cigaretes, visi trīs apsūdzētie vīrieši, pēc iepriekšējas vienošanās pārvietoja pirms VID amatpersonu veiktās pārbaudes SIA telpās. Konkrēti, apsūdzētie vīrieši vienojās, nelikumīgi nogādāt cigaretes kādā vietā un sastādīja ar SIA zīmogu apstiprinātu SIA preču pavadzīmi – rēķinu un akcīzes preces elektroniskā administratīvā dokumenta izdruku, kura nebija iesniegta “Akcīzes preču pārvietošanas un kontroles sistēmā “EMCS””. Ar tādām darbībām radot šķietamību par cigarešu legālu izcelsmi un likumīgu pārvietošanas iemeslu, gadījumā, ja transporta līdzekli pārbaudītu tam pilnvarotas valsts vai pašvaldības amatpersonas.

Tādējādi, apsūdzētie ar savu rīcību nodarīja valstij mantisku zaudējumu vairāk nekā 737 377  EUR apmērā.

Apsūdzētie vīrieši pie kriminālatbildības saukti pēc Krimināllikuma 221.panta trešās daļas.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai.

 

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

 

 

Atpakaļ