Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 10/04/2018

Tiesai nodota krimināllieta par kontrabandas ievešanu Latvijas teritorijā

2018.gada 29.martā Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nosūtījis krimināllietu, kurā trīs personas (privātpersona un divas muitas amatpersonas) apsūdzētas par akcīzes preču kontrabandu lielā apmērā organizētā grupā, bet divas robežsardzes amatpersonas apsūdzētas par bezdarbību, ja tās rezultātā izraisītas smagas sekas.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, privātpersona un divas muitas amatpersonas izveidoja organizētu grupu un savā starpā sadalīja pienākumus, lai ar kravas automašīnu, šķērsojot Krievijas Federācijas un Latvijas Republikas robežu, īstenotu cigarešu un alkohola lielā apmērā ievešanu Latvijas Republikā, izmantojot viltotus dokumentus. Sadalot pienākumus, muitas amatpersonas ļaunprātīgi izmantoja savu dienesta stāvokli un veica tīšas darbības, nolūkā īstenot kontrabandas izdarīšanu. Kopumā kravas automašīnas puspiekabē kontrabandas veidā tika ievesti 14 500 000 cigarešu ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām un 239 litri degvīna ar Krievijas Federācijas akcīzes nodokļa markām, kā rezultātā Latvijas valstij tika nodarīts mantisks zaudējums 1 793 878,47 EUR apmērā. Savukārt divas robežsardzes amatpersonas nolaidīgi pildīja savus amata pienākumus, kā rezultātā pieļāva organizētās grupas locekļu pārvadājamās kontrabandas kravas nelikumīgu izlaišanu no robežkontroles punkta, tādējādi sekmējot šo kontrabandas preču laišanu brīvā apgrozībā, izraisot smagas sekas.

Viens apsūdzētais pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 190.panta trešās daļas, divi apsūdzētie pie kriminālatbildības saukti pēc Krimināllikuma 190.panta trešās daļas un 318.panta trešās daļas un divi apsūdzētie  pie kriminālatbildības saukti pēc Krimināllikuma 319.panta trešās daļas.

Lieta izskatīšanai nodota Rēzeknes tiesai.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ