Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 25/09/2019

Astoņas personas tiesās par nekustamā īpašumu izkrāpšanu un legalizēšanu lielā apmērā

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu astoņu personu apsūdzībā par nekustamā īpašuma Dagdas novadā izkrāpšanu ielā apmērā un tās rezultātā noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizēšanu vairāk kā 160 000 EUR apmērā.

Saskaņā ar apsūdzību 2018. gada sākumā divi no apsūdzētajiem vienojās izkrāpt nekustamo īpašumu Dagdas novadā, kura īpašniece bija mirusi 2001.gadā, izmantojot viltotu privāto testamentu. Apsūdzētie noziedzīgajās darbībās iesaistīja vēl citas personas, kas parakstīja viltotus dokumentus un sniedza viltus liecības zvērinātam notāram, ka piedalījušies testamenta parakstīšanās brīdī 2000.gadā un īpašniece bijusi rīcībspējīga. Pēc zvērināta notāra izdotās mantojuma apliecības saņemšanas, nekustamais īpašums, kura tirgus vērtība ir aptuveni EUR 175 000, tika reģistrēts uz apsūdzētās personas vārda.

Pēc tam nekustamais īpašums tika pārdots kādai zemnieku saimniecībai. Savukārt pieci no apsūdzētajiem vairāk kā 160 000 EUR legalizēja un viens atbalstīja legalizēšanu, mēģinot naudu izņemt no bankas konta un iegādājoties automašīnu.

Par šādām iepriekš minētajām darbībām personas tiek apsūdzētas par vairāku noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, un konkrēti pēc Krimināllikuma 177.panta trešās daļas un Krimināllikuma 195.panta trešās daļas, Krimināllikuma 177.panta trešās daļas un Krimināllikuma 20.panta ceturtās daļas un Krimināllikuma 275.panta otrās daļas un 299.panta.

Lieta nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.    

 

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

 

Laura Majevska

 

Latvijas Republikas Prokuratūras
Preses sekretāre
Tālr.:67044444; Mob.tālr.:27044444
E-pasts: Laura.Majevska@lrp.gov.lv

Atpakaļ