Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 22/10/2019

Tiesās divas Rīgas pašvaldības policijas amatpersonas par personas provocēšanu uz administratīvā pārkāpuma izdarīšanu

Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības sauktas divas Rīgas pašvaldības policijas amatpersonas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, provocējot kādu personu izdarīt administratīvo pārkāpumu, un par valsts amatpersonas bezdarbību.

Saskaņā ar apsūdzību 2018. gada oktobrī abi Rīgas pašvaldības policijas darbinieki, pildot savus dienesta pienākumus Strēlnieku laukumā, Rīgā, konstatēja stāvošu transportlīdzeklī, kura vadītājs tajā gulēja, bet pēc viņa pamodināšanas konstatēja, ka vadītājs atrodas alkohola ietekmē. Viens no policijas darbiniekiem deva rīkojumu personai, kas atradās acīmredzamā alkohola ietekmē, vadīt automašīnu. Apsūdzētā mērķis bija fiksēt paša izprovocētu pārkāpumu, lai panāktu cietušās personas saukšanu pie administratīvās atbildības par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola ietekmē. Kad tas izdevās, tika izsaukta Valsts policija, kurai tika ziņots par it kā konstatēto administratīvo pārkāpumu, neatklājot patiesos notikuma apstākļus. Otrs policijas darbinieks apsūdzēts par bezdarbību, jo viņš aiz nolaidības neveica policijas darbiniekam normatīvajos aktos noteiktos pienākumus, lai novērstu kaitējumu ar likumu aizsargātām personas interesēm, t.i., nereaģēja uz kolēģa prettiesisko rīcību un pieļāva, ka persona vada transportlīdzekli acīmredzamā alkohola ietekmē.

Ar šādām savām noziedzīgām darbībām viens apsūdzētais izdarīja noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts  Krimināllikuma 319.panta pirmajā daļā, bet otrs apsūdzētais – noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma 318.panta pirmajā daļā.

Lieta nodota izskatīšanai  Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.    

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Laura Majevska

Latvijas Republikas Prokuratūras
Preses sekretāre
Tālr.:67044444; Mob.tālr.:27044444
E-pasts: Laura.Majevska@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ