Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 26/08/2020

Jauns būtisks uzbrukums vienai no lielākajām tiešsaistes pirātisma grupām pasaulē: Eirojusta vadībā veiktā starptautiskā koordinācija

25.augustā ASV varas iestāžu un viņu kolēģu no 18 pasaules valstīm saskaņotu darbību rezultātā ar Eirojusta un Eiropola atbalstu tika likvidēts iespējamais noziedzīgais tīkls, kas sastāvēja no autortiesību pārkāpējiem hakeriem, kuri nodarbojās galvenokārt ar filmu pirātismu un nelegāla digitāla satura pārraidi visā pasaulē. Tika pārtraukta vairāk nekā 60 Ziemeļamerikā, Eiropā un Āzijā izvietoto serveru darbība, un tika arestētas vairākas personas no galveno aizdomās turēto personu loka. Šo, iespējams, nelikumīgo darbību rezultātā ikgadēji tika nodarīti zaudējumi desmitiem miljonu USD apmērā, šie zaudējumi galvenokārt tika nodarīti ASV filmu, televīzijas un citām attiecīgajām nozarēm.

Pamatojoties uz tiesas dokumentos ietvertajiem apgalvojumiem, vakar izjauktā organizēta noziedzīgā grupa (ONG), kas tika saukta “Sparks Group”, bija viena no lielākajām pasaulē un nodarbojās ar pirātismu tiešsaistē. Grupas dalībnieki, ar krāpnieciska pamatojuma palīdzību maldinot likumīgos izplatītājus, ieguva grāvējfilmu, televīzijas šovu un cita satura likumīgu DVD, Blu-Ray disku kopijas vēl pirms to izlaišanas datumiem, apdraudēja attiecīgo personu autortiesību aizsardzību un augšupielādēja un izplatīja satura nelegālās kopijas, izmantojot ONG pārvaldībā esošos serverus. Saturs kļuva pieejams publikai vēl pirms tā mazumtirdzniecībā palaišanas datuma, un tas tika tālāk izplatīts caur straumēšanas vietnēm, vienādranga tīkliem, torrentu tīkliem un citiem publiski pieejamiem serveriem, tādējādi radot lielus zaudējumus filmu ražošanas nozarei.

Serveri atradās vairākās pasaules valstīs, tostarp Korejas Republikā, Čehijas Republikā, Dānijā, Francijā, Vācijā, Latvijā, Rumānijā, Polijā, Portugālē, Spānijā, Zviedrijā, Šveicē, Nīderlandē, Norvēģijā un Apvienotajā Karalistē. Lielākā daļa šo serveru tika likvidēta vakar notikušās darbības laikā un dienās pirms tās, izmantojot minēto valstu valsts iestāšu palīdzību, attiecīgā saskaņošana tika veikta caur Eirojustu. Citi pasākumi tika veikti arī Itālijā, Rumānijā un Kanādā. Viens no iespējamā noziedzīgā tīkla dalībniekiem nedēļas nogalē tika apcietināts Kiprā, bet vēl vienu aizdomās turamo vakar apcietināja ASV.

Šī veiksmīgā operācija bija iespējama, pateicoties plašajai starptautiskajai sadarbībai starp tiesu iestādēm un tiesībaizsardzības iestādēm no 19 iesaistītajām valstīm, ko bija veicinājis Eirojusts.

Šā gada sākumā ASV koordinācijas prokurors nodeva šo lietu Eirojustam, kas tika izdarīts, ņemot vērā tās vispasaules nozīmi un nepieciešamību veikt ciešu koordināciju ar visām iesaistītajām valstīm un Eiropolu.

“Šī lieta ir lielisks piemērs tam, ko var sasniegt, ja mēs strādājam kopā, sadarbojoties pāri robežām un kontinentiem. Pateicoties ilgstošajai partnerībai starp ASV un Eiropas iestādēm, mums izdevās izdarīt ievērojamu triecienu tiešsaistes pirātismam. Es sirsnīgi apsveicu visas valstis, kas bija iesaistītas vakardien notikušajā ‘kopīgās rīcības dienā’,” sacīja Eurojust priekšsēdētājs Ladislav Hamran.

"Izmeklēšanā, kas aptvēra vairākas laika zonas, ASV Tieslietu departaments un ASV tiesībaizsardzības aģentūras ļoti cieši sadarbojās ar visu citu iesaistīto valstu valsts iestādēm, reālā laikā un ļoti dinamiskos apstākļos apmainoties ar nepieciešamo informāciju," sacīja Vaughn Ary, ASV Tieslietu departamenta Starptautisko lietu biroja direktors. “Departaments vēlas izteikt pateicību Eirojustam, Eiropolam un mūsu starptautiskajiem partneriem, kuriem bija izšķiroša loma pret šiem iespējamiem kibernoziedzniekiem vērstās izmeklēšanas veikšanā un šo personu satveršanā.”

Vakardienas koordinācijas centrs atradās Eirojustā, kas nodrošināja 18 valstu valsts iestāžu kopīgās darbības koordināciju reālajā laikā. Pirms ‘kopīgās rīcības dienas’ Eiropolā tika organizēta operatīva sanāksme, kā arī koordinācijas sanāksme Eirojustā, kas veicināja informācijas apmaiņu starp tiesībaizsardzības un tiesu iestādēm, un noteica kopīgu stratēģiju, ko bija jāievēro visām iesaistītajām pusēm.

Eirojusts tāpat palīdzēja pārsūtīt vairāk nekā 30 savstarpējās tiesiskās palīdzības lūgumus un pieprasījuma vēstules, kas bija nepieciešami serveru darbības apstādināšanai un kratīšanu veikšanai, kā arī palīdzēja atvieglot to izpildi un sniedza nozīmīgu atbalstu vakardien notikušās koordinētās operācijas izplānošanā un realizēšanā.

Izmeklēšanas laikā Eiropols sniedza analītisku atbalstu un atbalstīja informācijas apmaiņu starp iesaistītajām policijas iestādēm, izmantojot SIENA drošo sakaru sistēmu.

Šī gada sākumā Eirojusts palīdzēja izjaukt vēl vienu noziedzīgu tīklu, kas nodarbojās ar krāpšanu saistībā ar apmaksātu TV pakalpojumu, un Amerikas Savienotajās Valstīs saņēma Amerikas Kinofilmu asociācijas (Motion Pictures Association of America (MPAA)) atzinības vēstuli.

 

Papildu informācija:

 

Camelia Paraschiv, Eirojusta preses pārstāve

+ 31 70 412 5528
Mobilais: + 31 6 558 8201
media@eurojust.europa.eu

 

Atpakaļ