Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 27/01/2020

Papildināts: Ģenerālprokurors sazinājies ar Latvijas vēstnieci Dānijā par K.Misānes liecību

Reaģējot uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par Kristīnes Misānes vēlmi tikt nopratinātai Dānijas Karalistes cietumā no Latvijas puses (lūgums Ģenerālprokuratūrā vēl nav saņemts), Latvijas Republikas ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers ir sazinājies ar Latvijas Republikas vēstnieci Dānijas Karalistē Aldu Vanagu, kura telefoniski apliecināja gatavību pieņemt un nodot Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūrai K.Misānes pašrocīgi uzrakstītu liecību.

Minētais mehānisms ir izvēlēts kā visatbilstošākais, efektīvākais un ātrākais risinājums šajā gadījumā, jo citu tiesiskās sadarbības instrumentu izmantošana šajā gadījumā ieilgtu. Jāņem vērā, ka Dānijas Karaliste nav pievienojusies Eiropas izmeklēšanas rīkojuma instrumentam, kas paredz ierobežotus termiņus ārvalsts lūguma izvērtēšanai un izpildei.

Ģenerālprokuratūra norāda, ka, lai veiktu pratināšanu citā Eiropas Savienības dalībvalstī, tam ir noteikta kārtība:

  1. Lai Eiropas Savienības dalībvalstī veiktu personas nopratināšanu, Latvijas pusei ir jāiesniedz tiesiskās palīdzības lūgums vai Eiropas izmeklēšanas rīkojums, ja ārvalsts ir pievienojusies Eiropas Parlamenta un Padomes 2014.gada 3.aprīļa Direktīvai 2014/41/ES par Eiropas izmeklēšanas rīkojumu krimināllietās.
  2. Pēc attiecīgā tiesiskās palīdzības instrumenta saņemšanas ārvalsts izvērtē tā pamatotību un veic tā izpildi. Lai ārvalsts teritorijā izmeklēšanas darbību veiktu Latvijas kompetentās iestādes pārstāvji, ir jāsaņem speciāla atļauja no ārvalsts.

Atšķirībā no Eiropas izmeklēšanas rīkojuma tiesiskās palīdzības lūgums paredz plašākus tā izpildes atteikuma iemeslus, kā arī nav noteikti strikti termiņi tā izlemšanai un izpildei. Turpretī Eiropas izmeklēšanas rīkojums ir ātrākais un efektīvākais tiesiskās palīdzības lūguma paveids, kuram, diemžēl, nav pievienojušās tādas valstis kā Īrija un Dānijas Karaliste.

Atsevišķi jāatzīmē, ka arī Eiropas izmeklēšanas rīkojums, kas ir neapšaubāmi ātrākais tiesiskās palīdzības lūguma paveids, paredz izpildes valsts pienākumu to atzīt 30 dienās, bet izpildīt 90 dienās.

Atpakaļ