Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 18/06/2020

Pozitīva pieredze krimināllietas iztiesāšanā izmantojot Eurojust pārstāvniecību

Zemgales rajona tiesa pirmo reizi sagatavojusi un nosūtījusi Eiropas izmeklēšanas rīkojumu, izmantojot Eurojust pārstāvniecību, tādējādi nodrošinot ātru un efektīvu krimināllietas iztiesāšanu saprātīgā termiņā, nepieprasot personas izdošanu. Šī ir pozitīva pieredze, ātra reaģēšana un efektīvs risinājums nodrošinot iestāžu veiksmīgu sadarbību krimināllietā.

“Šis krīzes un attālinātās saziņas laiks ir aktualizējis arī tiesas uzmanību dažādu saziņas veidu izmantošanā tiesu lietu izskatīšanā. Zemgales rajona tiesas tiesnese Iveta Salaka veiksmīgi izmantojusi Latvijas pārstāvju palīdzību un padomu, organizējot krimināllietas izskatīšanu, apsūdzētajam atrodoties ārvalstīs. Tas noteikti ir izdevies ātrāk un efektīvāk, nekā tas būtu gaidot apsūdzētā ierašanos Latvijā. Aicinu arī pārējos kolēģus droši izmantot mūsu pārstāvju un ārvalstu tiesu padomus un palīdzību lietu savlaicīgai izskatīšanai," aicina Zemgales rajona tiesas priekšsēdētāja Līga Ašmane.

Pagājušā gada jūnijā Zemgales rajona tiesā tika saņemta  krimināllieta A.G. apsūdzībā  četru noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā pēc Krimināllikuma 193.1 panta pirmās daļas (datu, programmatūras un iekārtu iegūšana, izgatavošana, izplatīšana, izmantošana un glabāšana nelikumīgām darbībām ar finanšu instrumentiem un maksāšanas līdzekļiem) un divu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā pēc Krimināllikuma 193.panta otrās daļas (par sveša finanšu instrumenta vai maksāšanas līdzekļa nolaupīšanu, iznīcināšanu, bojāšanu vai nelikumīgu izmantošanu).

 

Tiesas sēdē konstatēts, ka apsūdzētā persona, pēc brīvības atņemšanas soda izciešanas un  atbrīvošanās no Rīgas Centrālcietuma, nodota Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Starptautiskās sadarbības pārvaldes amatpersonām, kuras, pamatojoties uz Vācijas Federatīvās Republikas izdoto Eiropas apcietinājuma lēmumu, konvojēja apsūdzēto personu uz Vāciju. Lai ātrāk iztiesātu krimināllietu, Zemgales rajona tiesa, pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvu, sagatavoja Eiropas izmeklēšanas rīkojumu par videokonferences organizēšanu ar Vāciju.

Lai pārliecinātos, vai Vācijas kompetentā iestāde akceptēs Latvijas Republikas Eiropas izmeklēšanas rīkojumu par videokonferences nodrošināšanu, tika sagatavots un nosūtīts pieprasījums Eiropas Savienības aģentūrai tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās – Eurojust Latvijas pārstāvei Dagmārai Skudrai, kura sadarbojoties ar Eurojust Vācijas pārstāvi, sniedza apstiprinošu atbildi par Eiropas izmeklēšanas rīkojuma izpildi, tādējādi, īsā laikā no Vācijas Zemgales rajona tiesa saņēma paziņojumu par Eiropas izmeklēšanas rīkojuma saņemšanu un tā izpildi, nodrošinot apsūdzētā piedalīšanos tiesas sēdē videokonferences režīmā. Zemgales rajona tiesas tiesnese Iveta Salaka pastāstīja, ka tiesas sēde noritēja veiksmīgi, krimināllieta tika iztiesāta un šā gada 16.jūnijā lietā pasludināts saīsinātais spriedums.

Tiesu administrācijas sniegtā informācija.

Atpakaļ