Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 17/12/2020

Tiesa par nacionālā un etniskā naida kurināšanu piespriež nosacītu sodu

Šodien Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piespriedusi vienu gadu ilgu nosacītu cietumsodu ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem aktīvistam, kurš apsūdzēts par darbībām, kas vērstas uz nacionālā un etniskā naida un nesaticības izraisīšanu.

Saskaņā ar lēmumu par personas saukšanu pie kriminālatbildības 2015. gadā apsūdzētā persona tiešsaistes sociālajā tīklā "Facebook", izmantojot savu izveidoto profilu, publicēja rakstveida izteikumus, apzinoties, ka to saturs ir vērsts uz nacionālā un etniskā naida un nesaticības izraisīšanu.

Minētā persona savā profilā ievietoja vairākus rakstus, kā arī saiti uz Krievijas ziņu aģentūras "Notum info" mājaslapā publicēto rakstu: “Baltija ugunī: no neonacistu lāpu gājieniem līdz liela kara uzsākšanai", kurā šī persona publiskoja savus apgalvojumus par notiekošiem procesiem Baltijā. Persona rakstīja, "… ka visās Baltijas valstīs, tostarp Igaunijā, patlaban notiek aktīva pamatnācijas gatavošana dalībai karadarbībā. Bet orientējas Baltijas elite uz pirmskara republiku pieredzi, kurās 30. gados tika ievesti “maigie” nacistiskie režīmi. Kara gados vadošā pamatnācijas elite praktiski pilnā sastāvā pārgāja dienestā pie vāciešiem un ar lielu prieku piedalījās nepilnvērtīgo etnisko “elementu” – ebreju, čigānu, slāvu – iznīcināšanā. …".

Prokuratūra uzskata, ka, publiskojot šāda satura rakstus, apsūdzētā persona ir pārkāpusi Latvijas Republikas Satversmē un Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā noteikto, kas attiecas uz vārda brīvību, kā arī ANO Starptautiskajā paktā par pilsoniskajām un politiskajām tiesībām noteikto.

Pēc pilnā tiesas sprieduma sagatavošanas  to vēl iespējams pārsūdzēt.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Preses sekretāre
Tālr.:67044444; Mob.tālr.:27044444
E-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ