Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 22/10/2020

Ar reālu brīvības atņemšanu soda kādu maksātnespējas administratoru

2020. gada 21. oktobrī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa, piedaloties Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurorei, piesprieda reālu brīvības atņemšanas sodu apsūdzētajam maksātnespējas administratoram par pieprasījumu bez tiesiska pamata atdot mantu, piedraudot radīt citu būtisku kaitējumu (izspiešana) un par materiālu vērtību pieprasīšanu sev, lai, izmantojot savu profesionālo stāvokli, prettiesiski ietekmētu valsts amatpersonas darbību un lēmuma pieņemšanu personas interesēs.

Apsūdzētais, būdams sertificēts maksātnespējas administrators, bet nebūdams maksātnespējas administrators konkrētajā maksātnespējas procesā, izmantojot to, ka viņš faktiski veica administratora pienākumus, faktiski pieņēma visus lēmumus par veicamajām darbībām un veica maksātnespējas administratora pienākumus, no parādnieka pārstāvja pieprasīja naudu, piedraudot nesamaksāšanas gadījumā maksātnespējas procesā vērsties pret pārstāvja ģimeni tiesā un atņemt ģimenei piederošos īpašumus. Kad apsūdzētais saņēma atteikumu tam, ka pieprasītā nauda netiks maksāta, viņš īstenoja izteiktos draudus un, izmantojot savu profesionālo stāvokli, kur bija pilnvarots veikt faktiskās darbības maksātnespējas procesā, sastādīja prasības pieteikumu par naudas piedziņu un pieteikumu par prasības nodrošināšanu, kas tika iesniegts tiesā.  Turklāt apsūdzētais, izmantojot noslēgto mutisko vienošanos ar konkrētā maksātnespējas procesa administratoru par to, ka viņš maksātnespējas procesā faktiski veica administratora pienākumus, faktiski pieņēma visus lēmumus par veicamajām darbībām, pieprasīja mantisku labumu lai ietekmētu valsts amatpersonas maksātnespējas administratora lēmumu maksātnespējas procesā un process tiktu pabeigts, neatņemot īpašumus un noņemot ķīlas zīmes īpašumiem.

Personai brīvības atņemšana piemērota uz trīs gadiem ar mantas konfiskāciju, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatu uz trīs gadiem.

Apsūdzētā persona saukta pie kriminālatbildības par Krimināllikuma 183. panta pirmajā daļā un 326.1panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu.

Otrs apsūdzētais maksātnespējas administrators attaisnots par bezdarbību. Par apelācijas protesta iesniegšanu prokurore lems pēc iepazīšanās ar pilno spriedumu un tiesas motivāciju

 

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444

Atpakaļ