Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 16/10/2020

QQAAZZ daudzmiljonu naudas līdzekļu legalizācijas lietā 20 apcietinātie

Ir noslēgusies bezprecedenta starptautiskā tiesībaizsardzības iestāžu operācija ar 16 valstu piedalīšanos, apcietinot 20 personas, kuras tur aizdomās par piederību QQAAZZ noziedzīgajam tīklam, kurš ir mēģinājis legalizēt desmitiem miljonus eiro pasaules lielāko kibernoziedznieku labā.

Latvijā, Bulgārijā, Apvienotajā Karalistē, Spānijā un Itālijā notika kratīšanas vismaz 40 objektos, pret apcietinātajām personām ir uzsākti kriminālprocesi ASV, Portugālē, Apvienotajā Karalistē un Spānijā. Vislielākais kratīšanu skaits lietā ir veikts Latvijā, operāciju vadīja Latvijas Valsts policija. Bulgārijā tika konfiscētas arī bitkoinu radīšanas jeb “rakšanas” (angl. “mining”) iekārtas.

Šī starptautiskā operācija ir rezultāts sarežģītai izmeklēšanai, ko vadīja Portugāles Kriminālpolicija (Polícia Judiciária) kopā ar ASV Pensilvānijas Rietumu apgabala prokuratūru un FIB Reģionālo nodaļu Pitsburgā, piedaloties Spānijas Valsts policijai (Policia Nacional) un Katalonijas apgabala policijai (Mossos D’esquadra), kā arī tiesībaizsardzības iestādēm no Apvienotās Karalistes, Latvijas, Bulgārijas, Gruzijas, Itālijas, Vācijas, Šveices, Polijas, Čehijas Republikas, Austrālijas, Zviedrijas, Austrijas un Beļģijas, savukārt Eiropols bija uzņēmies koordinācijas funkcijas.  

Kādā veidā QQAAZZ tīkls legalizēja nelikumīgi iegūtus naudas līdzekļus

Šā noziedzīgā tīkla darbība ir aprakstīta ASV Pitsburgas Federālās zvērināto tiesas izvirzītajās kriminālapsūdzībās. Saskaņā ar aplēsēm QQAAZZ tīkls kopš 2016. gada ir legalizējis vai mēģinājis legalizēt desmitiem miljonus eiro nolaupītu naudas līdzekļu.

QQAAZZ tīkls, kuru veidoja vairākas dalībnieku grupas no Latvijas, Gruzijas, Bulgārijas, Rumānijas un Beļģijas, atvēra un uzturēja simtiem uzņēmumu un privātpersonu bankas kontus finanšu iestādēs visā pasaulē naudas saņemšanai no kibernoziedzniekiem, kuri bija to nozaguši no cietušo kontiem. Pēc tam naudas līdzekļi tika pārskaitīti uz citiem QQAAZZ kontrolē esošiem banku kontiem un dažkārt arī pārvērsti kriptovalūtā, izmantojot naudas līdzekļu sākotnējās izcelsmes slēpšanai paredzētus “sajaukšanas” (angl. “tumbling”) pakalpojumus. Pēc maksas par saviem pakalpojumiem līdz pat 50% apmērā ieturēšanas QQAAZZ atgrieza nolaupīto naudas līdzekļu atlikumu saviem klientiem kibernoziedzniekiem.   

QQAAZZ dalībnieki izveidoja šos banku kontus, izmantojot gan likumīgus, gan viltotus Polijas un Bulgārijas personu apliecinošos dokumentus, lai atvērtu un reģistrētu daudzus čaulas veidojumus (uzņēmējsabiedrības), kuri neveica nekādu likumīgu saimniecisko darbību. Pēc tam QQAAZZ dalībnieki ar šiem reģistrācijas dokumentiem čaulas veidojumu vārdā atvēra uzņēmumu bankas kontus dažādās katras valsts finanšu iestādēs, tādējādi izveidojot simtiem QQAAZZ kontrolē esošu bankas kontu, kurus varēja izmantot, lai saņemtu kibernoziedznieku nolaupītos naudas līdzekļus.

QQAAZZ savus pakalpojumus reklamēja kā “globālu, sarežģītu bankas pārvedumu pakalpojumu” krieviski rakstošajos kibernoziedznieku tiešsaistes forumos, kuros kibernoziedznieki ir apvienojušies, lai piedāvātu vai izmantotu sevišķas prasmes vai pakalpojumus, kuri nepieciešami visdažādāko kibernoziegumu veikšanai. Starp QQAAZZ sniegto pakalpojumu izmantotājiem ir noziedzīgie grupējumi, kuri saistīti ar dažu pasaulē bīstamāko ļaunatūru veidu radīšanu (piemēram, Dridex, Trickbot, GozNym u.c.).

Starptautiskā policijas sadarbība

No dažādām ģeogrāfiskās atrašanās vietām visā pasaulē darbojošos noziedznieku saukšanā pie atbildības vislielākā nozīme bija Eiropola koordinētajai starptautiskajai policijas sadarbībai.

Eiropola Eiropas Kibernoziedzības centrs (EC3) nodrošināja darba sapulču organizēšanu, sniedza atbalstu digitālās kriminālistikas jomā un sekmēja informācijas apmaiņu ar Eiropola galvenajā mītnē Hāgā strādājošās Apvienotās operatīvās grupas kibernoziedzības apkarošanai  (J-CAT) starpniecību. Eiropola speciālisti bija norīkoti arī darbam Latvijā un Apvienotajā Karalistē, lai atbalstītu vietējās iestādes operācijas īstenošanas laikā. Daudzās darba sapulcēs piedalījās Portugāles nacionālais pārstāvis Eirojustā.

Eiropola Eiropas Kibernoziedzības centra vadītājs Edvards Šileris (Edvardas Šileris): “Kibernoziedznieki nepārtraukti meklē jaunas iespējas tehnoloģiju un finanšu sistēmu ļaunprātīgai izmantošanai, lai spētu vienā mirklī no jebkuras vietas pasaulē nodarīt kaitējumu miljoniem lietotāju. Šodien īstenotā operācija ir piemērs tam, kā ar labi organizētu tiesībaizsardzības iestāžu darbības starptautisku koordināciju mēs varam gūt pārsvaru pār šiem noziedzniekiem un saukt viņus pie atbildības.”

Portugāles Kriminālpolicijas Kibernoziedzības un tehnoloģisko noziegumu apkarošanas nacionālās nodaļas direktors Karlušs Kabreiro (Carlos Cabreiro): “Operācija ar apzīmējumu 2BaGoldMule bija ļoti nozīmīga, tajā piedalījās tiesībaizsardzības iestādes un prokurori no dažādām valstīm ar mērķi notvert augstākā līmeņa kibernoziedzniekus, kuri ir legalizējuši miljoniem eiro pasaules rūdītāko noziedznieku labā. Šī operācija ir pierādījusi, ka ar šādu sadarbību mēs kopīgi varam vērsties pret globālo kibernoziedzību. Tas ir vienīgais veids, kā varam turpināt darbu šajā virzienā.”

ASV Pensilvānijas Rietumu apgabala prokuratūras prokurors Skots V.Bredijs (Scott W.Brady): “Kibernoziedzība nodara kaitējumu cilvēkiem un uzņēmumiem visā pasaulē, tāpēc kibernoziedznieku noskaidrošanai un viņu nelikumīgās darbības pārtraukšanai ir vajadzīga visaptveroša sadarbība. Vairāku pēdējo gadu laikā 15 valstu tiesībaizsardzības iestādes veica saskaņotu izmeklēšanu par šo noziedzīgo grupējumu un tagad tiks rosināta kriminālvajāšana vienlaicīgi ASV, Portugālē, Apvienotajā Karalistē un Spānijā. Šī lieta uzskatāmi rāda, ka mēs bez minstināšanās vērsīsimies pret kibernoziedzniekiem neatkarīgi no viņu atrašanās vietas.”


FIB Pitsburgas nodaļas speciālais atbildīgais aģents Maikls Kristmens (Michael Christman): “Šī bija vērienīga izmeklēšana, kuras sekas bija jūtamas visā pasaulē. Savstarpējai sadarbībai ir būtiska nozīme, jo neviena iestāde nespēj cīnīties ar kibernoziedzību vienatnē. Šī lieta demonstrē FIB stratēģiju atklāt un iznīcināt vislielākos kibernoziedzības grupējumus, veidojot globālas operatīvās grupas. Varu apliecināt ikvienam, ka FIB un mūsu partneri nenogurstoši strādās, lai cīnītos ar šiem kiberdraudiem.”

Būtiska bija arī Latvijas Republikas Prokuratūras iesaiste šajā operācijā un rezultāta sasniegšanā.

 

Una Rēķe

Latvijas Republikas Prokuratūras
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
e-pasts: Una.Reke@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ