Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 09/01/2020

Tiesai nodod lietu par nelikumīgu tabakas izstrādājumu ražošanu un pārvadāšanu lielā apmērā

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors tiesai nodevis lietu vienas personas apsūdzībā par tabakas izstrādājumu pārvadāšanu un uzglabāšanu lielā apmērā organizētā grupā. Nelikumīgi tika uzglabātas gandrīz četri miljoni cigarešu.

Saskaņā ar apsūdzību apjomīgajā lietā 2017.gadā divi vīrieši, no kuriem viens šobrīd izsludināts meklēšanā, vienojās ar kādu personu Dānijā par nelikumīgu cigarešu ražošanu, pārvietošanu, uzglabāšanu un realizāciju, tam izmantojot kāda uzņēmuma tabakas ražotni. Minētajā ražotnē tika saražotās vairāk kā septiņi miljoni cigarešu “Richman” bez Latvijas Republikas akcīzes nodokļa markām 1 137 660 EUR apmērā. Pēc tam viņi saražotās cigaretes pārveda uz speciāli šim nolūkam iznomātu noliktavu. Daļu nelikumīgi saražoto cigarešu bija plānots pārvest uz Dāniju, izmantojot viltotus dokumentus, kuros norādīts, ka kravā atrodas garšvielas, tālākai nelikumīgai tabakas izstrādājumu realizācijai. Taču 2017.gada oktobrī pēc Zviedrijas robežas šķērsošanas, šīs valsts muitas darbinieki kratīšanas laikā atrada un izņēma kontrabandas cigaretes.

Ar savām darbībām personas, pārvadājot un uzglabājot tabakas izstrādājumus, nodarīja kaitējumu Latvijas Republikai vismaz 314 880 EUR apmērā. Savukārt, izvedot no Latvijas muitas teritorijas muitošanai pakļautās preces lielā apmērā, nedeklarējot tās un izmantojot viltotus dokumentus, Latvijas Republikai nodarīts kaitējums 142 560 EUR apmērā.

Lieta tiesai nodota arī par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu juridiskajai personai.

Krimināllietā persona apsūdzēta pēc Krimināllikuma 221.panta trešās daļas un Krimināllikuma 190.panta trešās daļas.

Lieta nodota Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesai.

 

 Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Laura Majevska

 

Latvijas Republikas Prokuratūras
Preses sekretāre
Tālr.:67044444; Mob.tālr.:27044444
E-pasts: Laura.Majevska@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ