Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 05/06/2020

Tiesās divas personas par tā dēvēto “aplokšņu algu” maksāšanu divu uzņēmumu darbiniekiem un izvairīšanos no nodokļu nomaksas 218 440 EUR apmērā

Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors 28. maijā tiesai nodevis krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības sauktas divas personas par “aplokšņu algu” izmaksāšanu divu uzņēmumu darbiniekiem un izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā. Tas kopumā ir radījis zaudējumus Latvijas Republikai 218 440 EUR apmērā.

Saskaņā ar apsūdzību uzņēmumu atbildīgā persona ar tās darbinieka atbalstu laika posmā no 2016. gada janvāra līdz 2017. gada jūlijam izvairījās no valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksas 218 440 EUR apmērā, bet laika posmā no 2016. gada aprīļa līdz 2017. gada jūlijam uzņēmuma darbiniekiem izmaksāja “aplokšņu algas”, tādējādi pārkāpjot darba samaksas noteikumus. Uzņēmuma darbinieki “aplokšņu algās” ik mēnesi saņēma, sākot no pāris eiro līdz pat vairākiem simtiem eiro. Vienā no mēnešiem uzņēmuma darbiniekiem kopumā tika izmaksātas “aplokšņu algas” pat 6476 EUR apmērā.

Turklāt šajā kriminālprocesā tika uzsākts process attiecībā pret vienu no uzņēmumiem par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu tam, jo konstatēts, ka aplokšņu algu izmaksa un izvairīšanās no nodokļu nomaksas veikta tā interesēs.
Par šādām darbībām personas tiek apsūdzētas pēc Krimināllikuma 217.prim panta un Krimināllikuma 218. panta otrās daļas.

Lieta nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai.

Prokuratūra izsaka pateicību raidījuma ,,Aizliegtais paņēmiens” veidotājiem par sadarbību kriminālprocesa izmeklēšanā.


Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 


Laura Majevska

Latvijas Republikas Prokuratūras
Preses sekretāre
Tālr.:67044444; Mob.tālr.:27044444
E-pasts: Laura.Majevska@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ