Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 07/10/2020

Tiesās personu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā

Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors tiesai nosūtījis krimināllietu, kurā apsūdzēta kāda persona par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot zaudējumus valstij lielā apmērā.

Saskaņā ar celto apsūdzību, apsūdzētais bija kāda SIA valdes loceklis un saimnieciskās darbības faktiskais veicējs. Apsūdzētā kā uzņēmuma vadītāja pienākums bija aprēķināt maksājamo nodokļu summas, noteiktajā termiņā un pilnā apmērā valsts budžetā nomaksāt nodokļus un nodevas, kā arī kārtot uzņēmuma grāmatvedību.

Lai izvairītos no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas, samazinot valstij maksājamo nodokļu  summu, apsūdzētais SIA vārdā veica fiktīvu darījumu noformēšanu ar citu SIA, kas saturēja nepatiesu informāciju, neatbilda darījumu faktiskajai norisei, un norādīja šos darījumus SIA PVN deklarācijās. Kā rezultātā SIA izvairījās no nodokļu nomaksas, neiemaksājot valsts budžetā 34 383,35 EUR, par šo summu nodarot valstij zaudējumus lielā apmērā.

Prokurors apsūdzēto saucis pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 218.panta otrās daļas.

Kā arī prokurors pieņēmis lēmumu par procesa uzsākšanu par piespiedu līdzekļa piemērošanu juridiskai personai SIA.

Lieta nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

 

Aiga Eiduka

Latvijas Republikas Prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ