Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 08/10/2021

Iepazīsties – prokurors!

Attēls: Iepazīsties – prokurors!

“Esmu Rīgas Austrumu prokuratūras prokurors Kaspars Krūmiņš. Studējot tiesību zinātnes, katru studentu aizrauj kāda no tiesību nozarēm, kas šķiet saistošāka par citām. Man tās bija krimināltiesības un kriminālprocess. Aptuveni 3. studiju gadā es izlēmu, ka vēlos kļūt par prokuroru. Lai pilnveidotu savas zināšanas, sāku strādāt Kriminālpolicijā, kur krāju pieredzi 7 gadus. Mani vienmēr ir saistījis izmeklēšanas un operatīvais darbs, tāpēc šķita loģiska sākotnējā mērķa realizēšana un izaugsme, kļūstot par prokuroru. Prokurora amats man devis divus personiskos ieguvumus. Pirmkārt, man vienmēr ir bijusi svarīga izaugsme. Prokurora amats man deva šo iespēju – augt profesionālajā līmenī, pilnveidot sevi. Otrkārt, prokurora amats ir ļoti atbildīgs un prasīgs, tāpēc ļoti svarīgi, lai prokuroram patīk darbs, ko viņš dara.”

“Vienmēr esmu uzskatījis, ka rezultātu var sasniegt tikai ar darīšanu. Neviens nekļūst par profesionāli bez pastāvīgas izglītošanās un smaga darba. Nekas nenotiks tāpat vien,” saka prokurors.

Raksturojot sevi, prokurors citē Rīgas Stradiņa universitātes profesora Andreja Vilka sacīto: “Likums ir taisnības mūžīgais precinieks un jurista aicinājums ir rūpēties, lai šīs laulības būtu sekmīgas.” Šis citāts vēl šodien prokuroru pavada viņa profesionālajās gaitās.

“Nav šaubu, ka prokuroram jābūt spējīgam izlemt sarežģītus juridiskos kāzusus. Prokurors ir kā vidutājs starp apsūdzēto un krimināltiesisko attiecību taisnīgu noregulējumu. Svarīgi ir atcerēties, ka arī prokurors ir cilvēks tāpat kā apsūdzētais vai cita persona, kurai kriminālprocesā piešķirts kāds procesuālais statuss. Cilvēks ir emociju būtne, kuru vada iekšējie, varbūt līdz galam neizpētītie, psihiskie procesi. Ja mēs runātu par mākslīgo intelektu, tad gribētu norādīt, ka atbilde slēpjas definīcijā “mākslīgais”, proti, prokurora darbu jāvada cilvēkam, jo svarīgi atcerēties, ka prokurors vispirms ir cilvēks, pēc tam amatpersona. Uzskatu, ka mākslīgais intelekts nespēs iedziļināties cilvēku problēmās – jāsaprot noziedzīgo nodarījumu cēloņi, motīvi, mērķi, izdarīšanas paņēmieni un iemesli tieši šādai rīcībai, kā arī cietušo, liecinieku un citu personu emocijas.”

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ