Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 19/08/2021

Latvijas Krājbankas krimināllietā tiesa apsūdzētajiem piemēro reālus brīvības atņemšanas sodus

Šodien, 19.augustā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pasludināja saīsināto spriedumu tā dēvētajā “Latvijas Krājbankas” krimināllietā attiecībā pret divām personām par svešas mantas prettiesisku iegūšanu lielā apmērā un pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā.

Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras virsprokurors J.Omuls tiesu debatēs abiem apsūdzētajiem lūdza piespriest reālus brīvības atņemšanas sodus, attiecīgi kā galīgo sodu vienam apsūdzētajam piespriest brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem, piemērojot papildsodu – mantas konfiskāciju –, un otram apsūdzētajam piespriest brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem, piemērojot papildsodu – mantas konfiskāciju. Tiesa, pasludinot saīsināto spriedumu, piesprieda apsūdzētajiem sodus atbilstoši prokurora prasītajam.

Valsts apsūdzības uzturētājs J.Omuls  norādīja, ka ir apmierināts ar tiesas nolēmumu, jo, neskatoties uz ilgstošo tiesvedību apjomīgajā krimināllietā, ir izdevies panākt taisnīguma atjaunošanu, kā arī parādīt sabiedrībai, ka par izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem vainīgās personas tiek sodītas neatkarīgi no tā, kādu statusu vai amatu tās ieņem un cik ilgs laiks ir pagājis no nozieguma izdarīšanas brīža. Prokuratūra arī turpmāk darīs visu iespējamo, lai veicinātu soda neizbēgamības principa darbību, īpaši attiecībā pret “balto apkaklīšu” noziedzību.

Tiesa arī nosprieda no apsūdzētajiem piedzīt par labu cietušajai bankai pieteikto kaitējuma kompensāciju par nodarīto mantisko zaudējumu vairāk nekā 27 miljonu eiro apmērā.

Tāpat atgādinām, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā turpinās iztiesāšana pamatlietā par “Latvijas Krājbankas” finanšu līdzekļu 90 miljonu eiro apmērā piesavināšanos, kur apsūdzība celta kopumā piecām bijušajām akciju sabiedrības “Latvijas Krājbanka” atbildīgajām amatpersonām.

Prokurors, apsūdzētais, aizstāvis vai pārstāvis desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu.

 

 

Aiga Eiduka

Latvijas Republikas prokuratūra
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts:
Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ