Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 01/09/2021

Par neizpaužamu ziņu izpaušanu piemēro naudas sodu 12 000 EUR apmērā

2021. gada 31. augustā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa taisīja notiesājošu spriedumu, apstiprinot Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras (turpmāk – NNVIDIP)  prokurora noslēgto vienošanos ar apsūdzēto par vainas atzīšanu un naudas sodu 12 000 EUR apmērā, par to, ka persona, būdama Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) amatpersona, sistemātiski no VID iekšējām un lietošanā esošajām datubāzēm ieguva neizpaužamas ziņas, kas ir ierobežotas pieejamības informācija, bet nav valsts noslēpums, un izpauda tās izmeklēšanā noskaidrotai fiziskai personai.
Kā iepriekš prokuratūra ziņoja, tad 2021. gada 2. jūnijā no VID Iekšējās drošības pārvaldes tika saņemti krimināllietas materiāli ar ierosinājumu uzsākt kriminālvajāšanu pret bijušo VID amatpersonu par Krimināllikuma 329. pantā paredzētu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu. NNVIDIP prokurors 2021. gada 10. jūnijā šo personu sauca pie kriminālatbildības pēc minētā Krimināllikuma panta par piecu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu.
Par cik apsūdzētā persona pilnībā piekrita tai inkriminēto noziedzīgo nodarījumu apjomam, juridiskai kvalifikācijai, pilnībā atzina savu vainu noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā un nožēloja izdarīto, NNVIDIP  prokurors ar apsūdzēto personu noslēdza vienošanos par vainas atzīšanu un sodu – naudas sodu divdesmit četru minimālo mēnešalgu, t.i., 12 000 EUR, apmērā. 2021. gada 22. jūnijā prokurors krimināllietu vienošanās procesa kārtībā nosūtīja Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai, ierosinot apstiprināt noslēgto vienošanos.
Prokuratūra atgādina, ka par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona, kas par ziņu neizpaušanu bijusi brīdināta vai kas saskaņā ar likumu ir atbildīga par ziņu glabāšanu, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ