Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 25/03/2021

Prokuratūras paziņojums

TV3 2021.gada 21.marta raidījumā “Nekā personīga” tika pārraidīts sižets par to, ka divām personām draud cietumsods par saņemtās kompensācijas nedeklarēšanu Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Sižetā tika norādīts, ka ikviens, kurš atskaiti par saviem ieņēmumiem VID iesniedzis, tajā papildinājumus vai labojumus var izdarīt vēl turpmākos trīs gadus, norādot, ka konkrētajā gadījumā personas deklarācijas par kompensācijas saņemšanu varētu labot līdz 2022.gada vasarai.

Prokuratūra vēlas norādīt, ka minētajā sižetā norādītais par papildinājumu vai labojumu izdarīšanu pēc deklarācijas iesniegšanas triju gadu laikā ir maldinošs.

Saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 19.panta otrajā daļā noteikto deklarācijā jāuzrāda visi maksātāja taksācijas periodā (kalendāra gadā) gūtie ienākumi, arī ar nodokli neapliekamie ienākumi, ja to kopējā summa pārsniedz 10 000 euro gadā. Savukārt minētā panta piektajā daļā noteikts, ka deklarācija ar tai pievienotajiem dokumentiem iesniedzama VID taksācijas gadam sekojošajā gadā no 1.marta līdz 1.jūnijam, bet, ja taksācijas gada ienākumi, kurus apliek ar šā likuma 15.panta otrajā daļā noteikto nodokļa likmi, pārsniedz saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu" noteikto obligāto iemaksu objekta maksimālo apmēru, – no 1.aprīļa līdz 1.jūlijam.

Līdz ar to prokuratūra aicina visus, kuriem ir likumā noteiktais pienākums iesniegt deklarāciju, ievērot deklarācijas iesniegšanas termiņu un deklarāciju iesniegt taksācijas gada sekojošā gadā no 1.marta līdz 1.jūnijam vai no 1.aprīļa līdz 1.jūlijam, nevis trīs gadu laikā.

Attiecībā par papildinājumu vai labojumu izdarīšanu trīs gadu laikā, prokuratūra vēlas uzsvērt, ka trīs gadu termiņš ir paredzēts vienīgi precizējumu iesniegšanai par jau deklarācijā uzrādītajiem ienākumiem, nevis par pavisam jaunu ienākumu uzrādīšanu, kas sākotnēji deklarācijā netika uzrādīts.

Papildus saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 16.panta pirmās daļas 6.punktā noteikto nodokļu maksātājiem ir tiesības iesniegt nodokļu administrācijai iesniegumu par nodevu samaksas pārskatīšanu, nodokļu deklarācijas labojumu vai precizējumu triju gadu laikā (ja deklarācijas labojums vai precizējums izriet no transfertcenas korekcijas, – piecu gadu laikā) pēc konkrētajos likumos noteiktā maksāšanas termiņa, ja šajā laikā par konkrētajiem nodokļiem un attiecīgajiem taksācijas periodiem nav uzsākta vai veikta nodokļu revīzija (audits), nav beidzies šā likuma 23.panta 5.1 daļā noteiktais deklarācijas precizējumu iesniegšanas termiņš vai šā likuma 23.panta 5.2 daļā noteiktajā gadījumā nav pieņemts lēmums par nodokļu apmēra precizēšanu.

Līdz ar to trīs gadu laiks ir paredzēts vienīgi precizējumu iesniegšanai par jau uzrādītajiem ienākumiem, kamēr VID nav uzsācis attiecīgu pārbaudi pēc deklarācijas saņemšanas, nav beidzies attiecīgais deklarācijas precizējumu iesniegšanas termiņš vai nav pieņemts attiecīgs lēmums par nodokļu apmēra precizēšanu.

Prokuratūra aicina visus, kuriem ir likumā noteiktais pienākums iesniegt gada ienākumu deklarāciju, ievērot likumā noteikto deklarācijas iesniegšanas termiņu.

Prokuratūra vērš uzmanību nejaukt minēto pienākumu ar brīvprātīgi paredzēto iespēju iesniegt deklarāciju, lai atgūtu attaisnotos izdevumus, ko var iesniegt trīs gadu laikā.

 

Atpakaļ