Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 18/10/2021

Apsūdzēto par 123 000 eiro izkrāpšanu no valsts notiesā un apcietina tiesas zālē

2021. gada 14. oktobrī Zemgales rajona tiesa pasludināja saīsināto spriedumu krimināllietā, kurā apsūdzēts kāds vīrietis, kurš, izmantojot uzņēmumu, kurā bija valdes loceklis, izkrāpa no valsts vairāk nekā 123 000 eiro.

Saskaņā ar celto apsūdzību vīrietis, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam uzņēmuma pievienotās vērtības nodokļa (PVN) deklarācijas, tajās vairākos gadījumos krāpšanas nolūkā nepamatoti deklarēja palielinātu darījumu summu par pasažieru autobusu iegādi no apsūdzētā radiniekiem piederošajiem uzņēmumiem. Tādējādi apsūdzētais ar viltu ieguva uzņēmuma tiesības uz PVN pārmaksas atmaksām. Tāpat apsūdzētais legalizēja noziedzīgi iegūtos līdzekļus lielā apmērā.

Austrumzemgales prokuratūras prokurore apsūdzēto pie kriminālatbildības saukusi pēc Krimināllikuma 15. panta ceturtās daļas un 177. panta trešās daļas, Krimināllikuma 177. panta pirmās un trešās daļas un Krimināllikuma 195. panta pirmās un trešās daļas.

Tiesa, pasludinot saīsināto spriedumu, apsūdzētajam piesprieda brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem, piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu – un tiesas zālē apcietināja. Tāpat ar tiesas spriedumu valsts labā no apsūdzētā piedzīti 123 176,70 eiro.

Tiesas piespriestais sods atšķiras no prokurores pieprasītā soda par 2 gadiem,  tāpēc tiks lūgts tiesai sagatavot pilnu spriedumu, lai varētu iepazīties ar tiesas argumentāciju un objektīvi izlemt par apelācijas protesta iesniegšanu soda mīkstuma dēļ. 

 

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ