Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 05/05/2021

FIB Tieslietu atašeja birojs Rīgā pasniedz apbalvojumus par izcilu darbu Ģenerālprokuratūras Starptautiskās sadarbības nodaļas prokuroram Arturam Tomingam

2021.gada 5. maijā, FIB Tieslietu atašeja birojs Rīgā pasniedza FIB direktora sertifikātus Ģenerālprokuratūras Starptautiskās sadarbības nodaļas prokuroram Arturam Tomingam, Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka vietniekam Dmitrijam Homenko un VP ENAP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļai, kā atzinību par izcilo darbu starptautiskas operācijas laikā, kā rezultātā par vairāku miljonu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju bija iespējams aizturēt personas, veikt vairāk nekā 20 kratīšanas un piecus arestus.

Ģenerālprokuratūras pārstāvis Arturs Tomings norāda: “Organizētās noziedzības apkarošanā iesaistīto valstu skaits arvien palielinās. Veiktā operācija pierāda to, ka ar pasaules mēroga organizēto noziedzību var cīnīties tikai kopā, savstarpēji sadarbojoties valstīm, kuras ir cietušas no noziedzīgām darbībām un kuras ir gatavas sniegt tām atbalstu, aizturot aizdomās turētās personas vai veicot procesuālās un izmeklēšanas darbības. Šī operācija pierādīja to, ka, tikai visām iesaistītajām valstīm savstarpēji sadarbojoties un saskaņojot turpmākās darbības, var sasniegt rezultātu un iegūt svarīgus un personas apsūdzēšanai un turpmākai notiesāšanai nepieciešamos pierādījumus. Tikai sadarbojoties, var apturēt organizēto noziedzību.”

“Šis ir unikāls gadījums, kas parāda, ka sanākot kopā un izveidojot apvienotu izmeklēšanas un stratēģiskās plānošanas grupu, var veiksmīgi sadarboties un atklāt noziegumus. Turklāt to var darīt, atrodoties ārvalstīs. Šī ir pirmā šāda veida operācija, kurā vienlaicīgi vairākās valstīs veiktas tik daudzas kratīšanas un aizturēšanas. Galvenais bija rīkoties vienlaicīgi, jo organizētās noziedzīgās grupas dalībnieki savā starpā komunicē, un mēs nedrīkstējām pieļaut, ka starp viņiem notiek informācijas noplūde un visi elektroniskie pierādījumi tiktu izdzēsti,” norāda VP ENAP priekšnieka vietnieks Dmitrijs Homenko.

"Šis ir izcils piemērs ikdienas sadarbībai ar mūsu kolēģiem Latvijā," sacīja FIB Tieslietu atašejs Rīgā Džons Bivona. “FIB direktora sertifikāts demonstrē mūsu atzinību par iespēju sadarboties ar mūsu partneriem tiesībaizsardzības jomā, lai sasniegtu abpusējus mērķus cīņā pret arvien pieaugošo noziedzības globālo izplatību. Mums izdevās panākt taisnīgumu šajā lietā, pateicoties kolektīvajam ieguldījumam, ko sniedza šodienas apbalvojuma saņēmēji. FIB ir gatavs turpināt šo veiksmīgo sadarbību caur mūsu Tieslietu atašeja biroju Rīgā. ”

"FIB ir apņēmies izmantot visus mums pieejamos rīkus, lai sagrautu aizvien sarežģītākus kibernoziegumus," sacīja FIB Pitsburgā īpašā aģenta pienākumu izpildītājs Carlton Peeples. "Mēs to nevarēsim izdarīt, ja neizmantosim mums pieejamās unikālās pilnvaras, pasaules klases iespējas un stipras partnerattiecības. Sadarbība ir vienīgais veids, kā vienmēr palikt vienu soli priekšā šiem sarežģītajiem draudiem. Es atzinīgi vērtēju mūsu Latvijas partneru, kas šodien saņēma apbalvojumu, darbu un pateicos viņiem par centību un neatlaidību, palīdzot mums izjaukt organizētu noziedzīgu grupu, kas kibernoziedznieku labā legalizēja miljoniem noziedzīgi iegūtu dolāru.”

Iepriekš publicēta informācija par starptautisko operāciju:

https://prokuratura.lv/lv/jaunumi/2020/pazinojumi-presei/qqaazz-daudzmiljonu-naudas-lidzeklu-legalizacijas-lieta-20-apcietinatie-2242

 

Una Rēķe

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586, 27008423
e-pasts: Una.Reke@lrp.gov.lv

Atpakaļ