Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 22/03/2021

Krimināllieta pret divām personām par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā nonāk tiesā

2021. gada 15. martā Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nosūtīja krimināllietu divu personu apsūdzībā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas vairāk nekā 1 milj. eiro apmērā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Saskaņā ar lēmumu par lietas nodošanu tiesai apsūdzētie bija kādas zemnieku saimniecības, kura darbojās kravu pārvadājumu jomā, pārvaldnieks un grāmatvede, kuri laika periodā no 2016. gada līdz 2019. gada janvārim organizēja un veica izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Grāmatvedības dokumentos tika uzrādīti un Pievienotās vērtības  nodokļu (PVN) deklarācijās iekļauti faktiski nenotikuši realizācijas darījumi ar kādu fiktīvu Ungārijas uzņēmumu, piemērojot 0 % PVN likmi, tādējādi valsts budžetam nodarot zaudējumus vairāk nekā 1 milj. eiro apmērā. Lai slēptu noziedzīgo nodarījumu, fiktīvi izveidotais Ungārijas uzņēmums zemnieku saimniecības norēķinu kontā veicis pārskaitījumus vairāk nekā 5 milj. eiro apmērā par faktiski nenotikušiem darījumiem. Nelikumīgi iegūtie līdzekļi tika izlietoti zemnieku saimniecības darbības nodrošināšanai – veicot darba algu izmaksas un dažādu rēķinu apmaksu.

Prokurore vienu apsūdzēto pie kriminālatbildības saukusi pēc Krimināllikuma 218. panta otrās daļas un 195. panta trešās daļas, savukārt otra apsūdzētā persona pie kriminālatbildības saukta pēc Krimināllikuma 20. panta ceturtās daļas, 218. panta otrās daļas un 20. panta ceturtās daļas, 195. panta trešās daļas, kā arī prokurore pieņēmusi lēmumu nodot tiesai procesu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai.

Lieta izskatīšanai nodota Zemgales rajona tiesai.
 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ